Apple anunță M1: primul procesor proprietar Apple Silicon pentru laptop-uri și PC-uri compacte

10.11.2020
Apple anunță M1: primul procesor proprietar Apple Silicon pentru laptop-uri și PC-uri compacte

Apple a prezentat în sfârșit noul său chipset Apple M1 dedicat platformei Mac. Acesta este cel mai puternic procesor al companiei, fiind și primul de tip SoC (system on a chip) de pe platforma sa desktop. Asta înseamnă că Apple M1 integrează tot ceea ce înainte era disponibil separat. Avem atât CPU și GPU, cât și alte componente integrate precum memoria RAM, cipul de securitate, dar și componentele care controlează port-urile de conectivitate, de exemplu. Pe lângă acestea, avem un nou procesor neural pentru algoritmi AI, care poate îmbunătăți de 15 ori performanța față de generațiile precedente.

Apple M1 integrează totul pe un singur cip

Deși Apple nu prea oferă specificații despre procesoarele sale, avem totuși o mică idee despre ce se găsește la interior. Avem un procesor cu 16 miliarde de tranzistori, relizat pe arhitectura pe 5nm folosită și pentru Apple A14. De altfel, acesta este primul procesor pe 5nm pentru computere personale. Unitatea de procesare (CPU) este echipată cu 8 nuclee (patru de performanță și patru eficiente). Apple spune că cele eficiente singure sunt la fel de performante precum un MacBook Air cu Intel dual-core.

13 power ppw gpu

Conform Apple, cipul M1 oferă cea mai mare eficiență la consum, cu cel mai mare raport de performanță per Watt. Față de alternativele Intel la 10W, oferă de două ori mai multă performanță.

La capitolul GPU, avem de a face cu 8 nuclee capabile să ofere 2,6 TF de performanță. Astfel acesta devine cel mai puternic procesor grafic integrat de pe piață, spune Apple. Și acesta vine cu performanță dublă față de concurență la 10W.

m1 overview

Procesorul neural are 16 nuclee și poate realiza 11 trilioane de operațiuni pe secundă, putând fi folosit atât în aplicații de productivitate și cercetare, cât și în aplicații creative, accelerând anumite acțiuni pentru editare foto sau video. Desigur, la fel ca cipurile pentru telefoane și tablete de la Apple, și Apple M1 beneficiază de Secure Enclave, zona de securitate unde sunt stocate amprentele direct pe dispozitiv, cât și un procesor de imagine avansat, care va îmbunătăți semnificativ performanța webcam-ului de pe noile computere Mac.

Big Sur: primul sistem de operare Apple construit special pentru arhitectura ARM și Apple Silicon

Noul sistem de operare macOS Big Sur a fost deja anunțat și prezentat la WWDC 2020 în vară. Acesta este special optimizat pentru Apple M1 și promite o experiență de utilizare foarte rapidă. La fel ca pe telefoanele iPhone și tabletele iPad, MacBook-urile se „trezesc” acum instant din sleep mode. Acestea vor fi de 2 ori mai rapide în utilizare, spune Apple și beneficiază de eficiență crescută din punct de vedere al consumului de energie.

big sur

La fel ca pe iOS și iPadOS, sistemul de operare va alege nucleele necesare pentru anumite activități, pentru a reduce consumul inutil de baterie.

Toate aplicațiile Apple rulează nativ sub instrucțiunile ARM, însă există mai multe tipuri de aplicații pe care dezvoltatorii le vor putea lansa pe macOS Big Sur. Există aplicații Universale, care pot rula și pe Intel și pe Apple M1, aplicații de x86 care pot rula în emulare sub Rosetta 2 și aplicații de iOS și iPad care pot rula nativ pe macOS acum.

apple apps macos

Apple se laudă că jocurile 3D sub emulare pe cipul M1 rulează chiar mai bine decât pe platforma originală pe care au fost construite, datorită unui GPU mai puternic pe noile computere.

macOS Big Sur se lansează joi, pe 12 noiembrie pentru computerele deja lansate, cu Intel și va fi preinstalat pe modelele MacBook Air, MacBook Pro și Mac Mini.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult