ASUS a dezvoltat o soluție proprietară pentru alimentarea plăciilor video high-end direct din placa de bază

30.05.2023
ASUS a dezvoltat o soluție proprietară pentru alimentarea plăciilor video high-end direct din placa de bază

Săptămâna aceasta are loc Computex, unul dintre cele mai mari târguri de tehnologie din lume, organizat tradițional la Taipei. Aceasta este prima ediție care are loc fizic din ultimii patru ani, iar producătorii de computere au venit cu tot felul de concepte inedite pe care le vor lansa în viitorul apropiat. Un astfel de concept vine de la ASUS care a prezentat o placă grafică fără conectori de alimentare. ASUS a dezvoltat o soluție proprietară, care permite alimentarea plăcii video direct din placa de bază.

Noul conector se va găsi doar pe produse de la ASUS

Desigur, vorbim despre o soluție care va limita tipul de componente în care poți instala o astfel de placi video. Modelul prezentat la Computex este un GeForce RTX 4070, care în locul conectorului 12VPHWR pentru alimentarea cu energie, primește un nou conector în partea din spate a PCB-ului. Acesta este folosit exclusiv pentru alimentarea plăcii, care va putea să „tragă” energia necesară de la placa de bază. Numele acestuia listat pe placa de bază este GC_HPWR, și nu avem încă un nume oficial pentru el.

ASUS RTX 4070 no cable

Practic, această placă video va funcționa doar pe plăci de bază (cel mai probabil doar de la ASUS), care include acel conector de alimentare. De altfel, placa de bază prezentată are toți conectorii pe partea din spate, lucru care va limita încă o dată tipul de carcasă pe care îl vei putea alege pentru a construi un PC. Cel mai probabil, tot ASUS va avea soluția la această problemă în portofoliul său de carcase.

video card mainboard

Practic, toate port-urile care se află tradiional pe partea de sus a plăcii de bază, precum alimentarea de 24 de pini, alimentarea pentru procesor, toate port-urile de conectivitate USB, panelul frontal sau cooler-ele, sunt amplasate pe partea din spate a plăcii. Alături de acestea apar însă și port-uri de alimentare pentru placa video, precum trei conectori PCI-Express cu 8 pini sau conectorul PCI-Express 5.0 12VPHWR.

Placa de bază prezentată era din seria TUF Gaming și era construită pe platforma Intel Z790, cea care găzduiește în prezent procesoarele Intel Core din generația a 13-a.

Lansarea va avea loc în 2023

ASUS spune că atât plăci video cu acest conector GC_HPWR, cât și plăci de bază compatibile vor fi lansate spre sfârșitu acestui an. Acestea vor fi ceva mai scumpe decât modelele tradiționale, din cauza costurilor extra de producție și cercetării investite. Aceste componente vor fi dedicate însă celor care vor un „build” cât mai curat, care să ascundă aproape complet cablurile în carcasa PC-ului. Deși funcțional nu vei avea avantaje, din punct de vedere estetic, vei avea un computer mult mai „ordonat”.

pc no cable

Prețul mai mare nu este însă un dezavantaj, însă faptul că acest port este proprietar înseamnă că ASUS va deține controlul asupra componentelor de PC pe care le poți folosi pentru un astfel de „build” curat, iar întregul avantaj al construirii unui PC este că poți alege oricare componente din piață.

sursa: wccftech

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult