ASUS ROG Strix GeForce RTX 2080 OC review: o nouă generaţie de plăci video

12.10.2018
ASUS ROG Strix GeForce RTX 2080 OC review: o nouă generaţie de plăci video
Prezentare

NVIDIA a lansat seria de plăci video RTX luna trecută după mai bine de doi ani de aşteptare, acestea fiind prezentate de către companie drept  „cel mai mare pas înainte” pentru gaming-ul de PC la nivel de tehnologie. Prima implementare a arhitecturii Turing pe care o avem la îndemână este un GeForce RTX 2080 produs de ASUS şi este încadrată în gama superioară de produse ROG Strix, fiind echipată cu o răcire puternică, luminiţe RGB şi un overclocking din fabrică, care promite performanţă ridicată în orice caz de utilizare. Haideţi să aflăm împreună cât de mare este aportul de performanţă faţă de generaţia precedentă şi cui i se adresează seria de plăci video RTX 2080.

Prezentare

În ciuda faptului că avem de a face cu o nouă serie de plăci video, ASUS nu încearcă să reinventeze roata la nivel de design. Noul RTX 2080 în versiunea ROG Strix beneficiază de o răcire pe care am mai văzut-o pe plăci similare din generaţiile precedente, fiind echipat cu un radiator imens şi cu trei coolere care să asigure o răcire optimă în utilizare.

Chiar dacă nu avem de a face cu vârful de gamă, 2080 Ti, această placă nu este deloc mică, fiind înaltă cât pentru a ocupa trei slot-uri în carcasă (ASUS zice 2,7, însă al treilea slot este acoperit complet în realitate, cu o înălţime de 5 cm) şi mai lungă chiar şi decât anumite implementări de top de 1080 Ti din trecut, având o lungime de 30 cm. Dacă aveţi o carcasă de dimensiuni mai mici, ar fi bine să măsuraţi spaţiul în carcasă înainte să comandaţi placa. Noi ne-am lovit de o mică surpriză şi am fost nevoiţi să mutăm unul dintre hard disk-urile din carcasa NZXT H440 pentru a o monta.

ASUS spune că noua soluţie de răcire pe 2,7 slot-uri acoperă cu 20% mai multă suprafaţă de contact cu componentele faţă de generaţia precedentă, deci dimensiunile crescute ar trebui să asigure o răcire îmbunătăţită. Pe partea din spate, placa este acoperită cu o placă metalică, care include şi logo-ul ROG iluminat cu LED-uri RGB. De fapt, placa beneficiază de LED-uri compatibile Aura Sync şi pe laterală, unde găsim un alt logo Republic of Gamers, cât şi câteva inserţii de plastic transparent folosite pentru iluminare în jurul coolerelor.

În partea din spate, placa beneficiază de doi conectori de tip header pentru coolere pentru sincronizarea cu sistemul de răcire ASUS FanConnect II, ceva ce nu am putut testa, întrucât platforma noastră de test include o placă de bază MSI. La nivel de conectivitate avem de a face cu două port-uri DisplayPort 1.4 native, două port-uri HDMI 2.0b native şi un port USB Type-C, care poate fi folosit fie pentru conectarea unui display, fie pentru conectarea unui sistem de realitate virtuală, această soluţie asigurând conectarea printr-un singur cablu. Alimentarea cu energie electrică se face folosind doi conectori cu 8 pini, necesitând mai multă putere faţă de versiunea Founder’s Edition care este alimentată cu un conector de 6 şi unul de 8 pini. Motivul este posibilitatea de overclocking îmbunătăţită, în teorie.

Placa conferă senzaţia de dispozitiv premium, iar având în vedere costul său, nu ne-am fi aşteptat la altceva din partea unui produs de acest gen, mai ales când este integrat în seria ROG Strix de la ASUS.

 

Părţi pozitive

Construcţie de calitate
Răcire foarte bună şi silenţioasă
Implementare de RTX 2080 cu două mufe HDMI şi două DisplayPort
Performanţă foarte bună

Părţi negative

Software-ul ASUS este slab
Tehnologiile RT şi DLSS sunt complet absente şi imposibil de testat
Noua generaţie nu a venit cu performanţă în plus la preţuri mai accesibile

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult
Recomandare video