ASUS TUF GeForce RTX 3080 OC review și comparație cu RTX 2080 Ti FE

22.10.2020
ASUS TUF GeForce RTX 3080 OC review și comparație cu RTX 2080 Ti FE

NVIDIA a lansat deja de mai bine de o lună plăcile grafice RTX 3080 și RTX 3090, însă acestea sunt în continuare aproape imposibil de cumpărat. Motivul este în primul rând disponibilitatea redusă, dar se pare că și cererea pentru astfel de plăci grafice high-end este mai mare decât estimările NVIDIA și ale partenerilor. Pentru că deja au apărut review-uri care analizează performanța în mare dataliu în preajma lansării, am decis să testez un RTX 3080 în varianta ASUS TUF Gaming într-un mod puțin mai diferit. Am folosit un sistem complet echipat TUF Gaming nu tocmai cu componente de top, pe care gamerii le-ar putea avea în sistem. De asemenea, am făcut și o comparație cu un RTX 2080 Ti Founder’s Edition pentru a vedea dacă merită upgrade-ul de la generația veche.

Despre ASUS TUF GeForce RTX 3080 OC

ASUS este lider pe piața de componente de gaming, așa că mă așteptam ca noul model TUF Gaming de 3080 să fie unul de top. Chiar dacă nu pare la prima vedere, aceasta este probabil una dintre cele mai bune implementări de GeForce RTX 3080 de pe piață. Asta pentru că ASUS pare să fi înțeles mai bine decât alți producători design-ul de referință de la NVIDIA și, în consecință, a inclus doar condensatori de tip MLCC (Multilayer Ceramic Chip Capacitors), fără cei POSCAPS (Conductive Polymer Tantalum Solid Capacitors) de calitate mai slabă pentru producția acestui model. Astfel, tot curentul este mai bine „curățat” înainte să ajungă la procesorul grafic, evitând astfel instabilitățile.

ASUS TUF RTX 3080 condensatori

Alte modele de RTX 3080 de pe piață, care folosesc doar parțial condensatori MLCC, sau care nu folosesc deloc, au probleme de stabilitate și vor primi, dacă nu au primit deja, actualizări de BIOS care să limiteze frecvențele în boost. Astfel, performanța acelor modele ar putea fi mai scăzută, sau cel puțin nu vor mai putea fi împinse foarte tare în overclocking. Chiar dacă am avut la îndemână un model mai „overclockabil”, nu am împins placa la limită. Asta pentru că, după cum veți vedea și în rezultatele testelor, nu prea ai de ce, performanța fiind și așa destul de înaltă.

Modelul ASUS TUF vine cu un sistem de răcire pe aproape trei slot-uri, fiind o placă chiar mai mică decât unele modele de RTX 2080 Ti pe care le-am văzut anterior. De altfel, alimentarea plăcii folosește doar doi conectori de 8 pini, în loc de trei pini, cum am văzut pe implementările de top de 2080 Ti. Chiar și așa, RTX 3080 este cunoscut pentru un consum mare de energie, de până la 350W, sau chiar puțin peste în anumite situații. Este important să aveți o sursă de măcar 850W la îndemână, cu certificare minimum 80 Bronze sau Gold.

ASUS TUF RTX 3080 side

Placa oferă pe partea din spate doi conectori HDMI 2.1 și trei conectori DisplayPort 1.4a, fiind unul dintre puținele modele care poate afișa rezoluții precum 4K la 120 Hz în format RGB pe televizoare compatibile sau chiar 8K la 60 Hz. Desigur, NVIDIA și ASUS recomandă această placă celor care vor gaming în QHD la framerate foarte înalt, sau 4K în condiții optime.

La capitolul specificații, ASUS nu a făcut prea multe modificări față de modelul Founder’s Edition. Acesta vine cu aceeași frecvență Boost de 1.710 MHz pentru GPU și primește în modul OC doar 30 de MHz în plus. Din acest motiv, am ales să fac testele fără modul OC din software-ul GPU Tweak. Diferența de performanță ar fi fost oricum infimă, iar mulți utilizatori oricum nu instalează soft-ul ASUS. Mai mult, mulți dintre gameri nu sunt obligatoriu interesați de overclocking, iar câștigurile de performanță nu justifică de multe ori consumul în plus de energie, căldura degajată și zgomotul produs. Deja RTX 3080 este o placă grafică extrem de puternică, întrecută doar de 3090, care nici măcar nu este cu mult mai puternică, având în vedere diferența de preț.

ASUS TUF RTX 3080 alimentare

Placa integrează și un comutator de BIOS, care vine implicit pe setarea „silent”, care limitează frecvențele, însă diferența de zgomot este foarte mică între cele două, așa că tot timpul placa a stat pe profilul „Performance”.

Specificații

  • GPU: NVIDIA GeForce RTX 3080 (GA-102)
  • SMs: 68
  • CUDA Cores: 8.704
  • Tensor Cores: 272
  • RT Cores: 68
  • Texture Units: 272
  • ROPs: 96
  • GPU Base Clock: 1.440 MHz
  • GPU Boost Clock: 1.710 MHz (Default) / 1.740 MHz (OC)
  • Memory: 10 GB GDDR6X
  • Memory Clock : 19.000 MHz
  • Memory Interface: 320-bit
  • Memory Bandwidth: 760 GB/s
  • TDP: 320 W (alimentare 2 x 8-pin)
  • Conectori: 3 x DisplayPort 1.4, 2 x HDMI 2.1
  • Dimensiuni: 29.99 x 12.69 x 5.17 cm

Sistemul de test

După cum spuneam, am testat RTX 3080 pe un sistem nu tocmai extrem de puternic. Asta înseamnă că nu am folosit un procesor Intel Core i9-10900K și nici un Ryzen 9 3900X. N-am avut la îndemână nici măcar noile Ryzen 5000. ASUS a trimis la test în schimb această placă alături de un sistem complet ASUS TUF. Este vorba despre un sistem care este construit 100% din componente din gama TUF Gaming, care se potrivesc perfect între ele.

Totul pornește de la carcasa ASUS TUF GAMING GT501 RGB, echipată cu două mânere în partea de sus, extrem de spațioasă la interior și care beneficiază de coolere cu RGB pe față (3 pentru intake) și pe spate (unul pentru evacuare). În aceasta au fost găzduite o placă de bază ASUS TUF GAMING Z490-PLUS (WI-FI), cu luminițe RGB, și componente foarte bune pentru overclocking, acolo unde este necesar.

Procesorul folosit a fost un Intel Core i5-10600K, un model cu șase nuclee de medie, folosit exact așa cum vine standard, fără overclocking. Chiar dacă are multiplicator deblocat, faptul că poate urca până la 4,8 GHz în boost mi s-a părut de ajuns pentru gaming, iar sistemul de răcire TUF Gaming LC 240 RGB s-a dovedit a fi de ajuns pentru a ține procesorul constant pe la 4,5 GHz în full load.

Memoriile au fost tot din gama TUF Gaming, modelul Spectrix D41 al brandului XPG de la ADATA la 3200 MHz în varianta TUF Alliance (folosite cu profilul XMP1). În cele din urmă toate acestea au fost alimentate de o sursă ASUS ROG de 1.200W. Din acest punct de vedere, ar fi fost imposibil ca sursa să nu poată ține această placă grafică sau chiar un RTX 3090, la nevoie.

Performanță

Am testat modelul ASUS TUF GeForce RTX 3080 OC folosind jocurile obișnuite din testele de performanță pe care le folosesc de obicei pentru testarea de plăci grafice sau laptop-uri de gaming. Testele au fost rulate în 1080p, 1440p și 2160p (4K), pe cele mai înalte setări și fără anti-aliasing activat. De asemenea, în cele două jocuri care oferă suport pentru RTX din listă (Metro Exodus și Shadow of the Tomb Raider), am folosit setările Ultra pentru ray-tracing. Nu am făcut și teste în DLSS. O singură problemă am descoperit în cazul RTX 3080, legată de drivere. NVIDIA și Ubisoft au confirmat problema oficial și au promis că o vor rezolva, însă până la un nou driver, jocul For Honor nu pornește pe plăcile grafice RTX 3080 și 3090. Astfel, nu am putut realiza teste pe acest joc.

Pentru a oferi o privire mai completă asupra nivelului de performanță oferit de RTX 3080 pe un procesor de medie precum i5-10600K, am rulat aceleași teste și pe un GeForce RTX 2080 Ti Founder’s Edition. Aceasta din urmă era, cel puțin până la lansarea RTX 3080, cea mai puternică placă grafică high-end. Da, știu că există și Titan RTX, dar aceea este o placă grafică mai degrabă dedicată segmentului de productivitate, decât pentru gameri. Să nu uităm că un Titan RTX costă 3.000 de dolari, ceva care iese din bugetele și celor mai „darnici” gameri. Iar aportul de performanță nu era tocmai imens, oricum.

Înainte să trecem la rezultate, aș vrea să vorbesc puțin despre TUF RTX 3080 din punct de vedere al frecvențelor, răcirii și temperaturii. În full load, placa grafică atinge între 2.010 MHz și 2025 MHz, frecvență susținută în timp. La început, frecvența atinge inițial 2.070 MHz, dar scade rapid cu vreo 50-60 MHz până se stabilizează. Folosind curba standard de răcire de la ASUS, ventilatoarele ating o turație de 81%, însă nivelul de zgomot rămâne scăzut. Atunci când și restul ventilatoarelor din sistem erau setate pe modul implicit, nu s-a simțit nicio diferență în zgomotul produs, întrucât ventilatoarele de la sistemul de răcire AIO erau mai zgomotoase.

Când am dat sistemul pe profilul „silent” de funcționare al sistemului de răcire din PC, turația ventilatoarelor de la placa grafică era perceptibilă, însă deloc deranjantă. În aceste condiții, temperatura plăcii era de 68 de grade, susținută pentru mai bine de o oră fără să crească. Slabe șanse de a crește mai mult în timp dacă nu crește și temperatura ambientală. Probabil că pe BIOS-ul „silent”, temperaturile sunt mai înalte, sau frecvențele mai scăzute. Dar nu cumperi un RTX 3080 ca să îl limitezi de bunăvoie.

Gaming 1080p

RTX 1080p

Gaming 1440p

RTX 1440p

Gaming 2160p

RTX 2160p

3DMark

După cum se poate vedea din graficele de mai sus, diferențele dintre RTX 2080 Ti și RTX 3080 nu sunt tocmai imense atunci când folosim un procesor Intel Core i5, pe care probabil că mulți gameri îl au în sistemele lor. Este un salt obișnuit între două modele high-end ale unor generații consecutive, însă nu este o diferență de la cer la pământ, așa cum a sugerat NVIDIA inițial. Dacă ai un RTX 2080 Ti, upgrade-ul la 3080 nu va fi extrem de mare. Se va simți în titluri foarte pretențioase, însă diferențele majore apar în special în rezoluție 4K. Acolo vedem diferențe de până la și chiar puțin peste 30% între cele două modele. Aceeași situație se observă și în jocuri cu Ray Tracing și chiar și în testul Port Royal din 3DMark, orientat special pe ray tracing.

De altfel, NVIDIA a ales special modelele RTX 2080 pentru comparație cu 3080, întrucât acolo diferențele sunt într-adevăr mai mari.

Concluzii

În ciuda diferențelor de performanță nu tocmai în rândul așteptărilor, ASUS TUF RTX 3080 este o placă grafică solidă și vine la un preț semnificativ mai mic decât încă este vândut RTX 2080 Ti în magazine. Implementarea aceasta de la ASUS este și silențioasă și destul de bine răcită, iar cu mici modificări la curba de răcire, ar putea fi adusă la o temperatură mai joasă, de aproximativ 65 de grade, care ar putea prelungi semnificativ durata de viață a plăcii.

Acum tot ce trebuie să faci ca gamer este să o găsești în stoc pe undeva, întrucât RTX 3080 și 3090, în oricare implementare, sunt extrem de rare în stocurile magazinelor din România și sunt aproape imposibil de cumpărat și de pe marile magazine internaționale. Atunci când plăcile vor fi mai ușor accesibile și prețurile se vor mai stabiliza, modelul ASUS TUF ar trebui cu siguranță să fie pe lista modelelor pe care să le luați în considerare pentru un upgrade al sistemului de gaming. Asta dacă aveți acum o placă grafică care se poziționează sub RTX 2080 Ti în termeni de performanță. Dacă ai deja high-end-ul de generația trecută, probabil că nu merită efortul de upgrade și ar fi mai avantajoasă așteptarea următoarei generații.

Părţi pozitive

+ O implementare solidă de RTX 3080
+ Sistem de răcire silențios, chiar și la turație înaltă a ventilatoarelor
+ Folosește doar condensatori MLCC
+ Folosește doar două alimentări de 8 pini
+ 2 port-uri HDMI 2.1 vs 1 pe Founder's Edition

Părţi negative

- Nu are cel mai atractiv design
- Anumite jocuri încă au probleme pe noile modele RTX 30

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult