ATI Radeon se reîmprospătează la anul

11.09.2007
ATI Radeon se reîmprospătează la anul

S-au așteptat multe de la seria de chip-uri grafice ATI Radeon HD 2000, însă AMD nu a confirmat așa cum se așteptau analiștii. Dintr-un punct de vedere modelele nu oferă performanțe serioase, care să le depășească pe cele ale corespondentelor de la NVIDIA.

Așa se face că, pe segmentele entry level și mainstream, seriile HD 2400, respectiv HD 2600, sunt întrecute de modelele asemănătoare ale concurenței. Totuși, de multe ori nu se iau în calcul performanțele în raport cu prețul, aspect care mai îndreptă lucrurile în favoarea AMD.

Un lucru este cert, AMD trebuie să schimbe cele două familii. Se pare că așa va și face începând cu ianuarie. Din ultimele informații, neoficiale încă, se pare că AMD va lansa revizii noi ale seriilor HD 2400 și HD 2600. Câteva aspecte principale se întrevâd la viitoarele modele: sunt construite în procesul tehnologic 55nm, vor avea frecvențe ale nucleelor 800 MHz și se vor conforma standardelor grafice ale DirectX 10.1.

Două lucruri sunt de remarcat aici. ATI este primul dintre cei patru mari producători de microprocesoare (AMD, ATI, Intel și NVIDIA) care trece la un proces de fabricație mai mic de 65 nm. Aceasta îi va permite utilizarea unor frecențe mai mari datorită cantității de căldură produsă mai mică.

Modelele sunt așteptate pe piață în ianuarie 2008, dar vor fi trimise spre testare încă din octombrie. Varianta entry level va fi recunoscută după numele de cod al nucleului RV635, urmând ca RV620 să revină soluției de mijloc.

AMD ATI Radeon HD 2600XT

AMD ATI Radeon HD 2400Pro

Urmărește Go4IT.ro pe Google News