Blue Gene, putere nemăsurată de la IBM

Blue Gene, putere nemăsurată de la IBM
Blue Gene/L, părintele “titanului”

Supercomputerul Blue Gene s-a născut din dorinţa IBM de a realiza o platformă cu putere de calcul colosală, de dimensiuni relativ mici şi cu un consum de energie rezonabil.

Zis şi făcut. Proiectul demarat în decembrie 1999 i-a costat pe cei de la IBM 100 milioane $, dar treaba a mers ca pe roate, s-a ştiut exact ce, cum şi când trebuie făcut. Principalele obiective au fost:

a. Simularea unor procese biologice complexe, imposibil de realizat cu tehnologia de atunci;

b. Dezvoltarea computerelor cu arhitectură paralelă.

IBM Blue Gene/L

În noiembrie 2001, Lawrence Livermore National Laboratory se alătură IBM, pentru realizarea Blue Gene. Pe lângă suportul tehnic, moral, financiar etc., au adus şi o mică modificare denumirii calculatorului: Blue Gene/L. Prototipul, pus la lucru oficial pe 29 septembrie 2004, a devenit imediat cel mai rapid computer din lume (36.01 teraflops), dovedindu-se peste Earth Simulatorul celor de NEC (35.86 teraflops). Testele s-au realizat în Lynpack benchmark.

Cu trecerea timpului, Blue Gene/L s-a autodepaşit în ruperea barierelor de viteză, iar pe 27 octombrie 2005, ajuns la maturitate, a atins 280.6 teraflops. Tot în 2005 a obţinut Gordon Bell Prize pentru simularea 3D a proceselor de solidificare a metalelor lichide.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News