Care e cel mai bun hard disk de cumpărat în 2023. Un model Seagate sfidează toate așteptările

04.02.2023
Care e cel mai bun hard disk de cumpărat în 2023. Un model Seagate sfidează toate așteptările

Cel mai bun hard disk de cumpărat în 2023 este confirmat de unul dintre cei mai mari furnizori de servicii pentru stocare cloud, pe baza unui grup de 20.393 unități exploatate în regim 24/7.

Blackblaze a publicat raportul de fiabilitate a hard disk-urilor pentru intervalul ianuarie-decembrie 2022, detaliind rata de defectare cumulată a mai multor modele de HDD-uri pentru consum, purtând semnătura unor branduri ca Western Digital, Seagate, Hitachi şi Toshiba.

Oferind consumatorilor o rară ocazie de a vedea nu doar care producător oferă cele mai bune hard disk-uri, ci şi care sunt modele exacte de care poate ar fi bine să ne ferim, Backblaze face notă discordantă cu alte companii de profil care se mulţumesc doar în a publica un clasament general al producătorilor, sau ţin aceste date secrete pentru a nu-și strica bunele relații cu furnizorii.

Cu grad rezonabil de acurateţe, datele statistice au fost obţinute pe baza unui număr de 230.921 hard disk-uri, totalizând 78.760.434 zile de funcţionare cumulate. În total, au ajuns în lada cu deșeuri reciclabile 2963 HDD-uri defecte, reprezentând 1.37% din totalul dispozitivelor aflate în exploatare. Comparat cu anii anteriori, proporția de HDD-uri defecte este în ușoară creștere, semnificând o mai mare prioritate acordată reducerii costurilor, pe măsură ce producătorii de HDD-uri încearcă să concureze în piața soluțiilor de stocare NAND Flash, mai ieftine și mai performante în fiecare an.

Rezultate sunt cu atât mai interesant de urmărit în condiţiile în care Backblaze foloseşte hard disk-uri obişnuite pentru consum, supuse însă unui regim de funcţionare intensiv care poate evidenţia destul de repede modelele predispuse la uzură accelerată sau cu alte probleme de design.

Însumând 38.182 unităţi, seria de hard disk-uri Toshiba MG07ACA14TA (capacitate 14TB) este cel mai des întâlnită în rack-urile companiei, rata de defectare anuală estimată la 1.01%  pe an fiind rezonabilă în condiţiile unei utilizări intensive, mult peste ce am întâlni la un PC obişnuit. Numărând 20.393 unități, modelul Seagate STI6000NM001G (16TB) este o altă alegere sigură, cu rată de apariție a defectelor de 0.86% pe an, însă raportată la un grup de testare ceva mai mic. La polul opus se află tot un model Seagate, STI4000NM0138 (14TB), cu o rată de apariției a defectelor de 5.70%, raportată la un lot relativ mic, de 1519 unități.

Dintre hard disk-urile non-Seagate, singurul care atrage atenţia printr-o radă de defectare peste medie este modelul Hitachi HUH728080ALE604 (4TB) cu o rată de defectare anuală estimată la 5.27%, însă pe baza a doar 94 unități puse în exploatare.

O altă departajare interesantă pune în balanță capacitatea de stocare cu rata de defectare, arătând că simpla alegere a HDD-ului cu cea mai mare capacitate mărește atât volumul de date care pot fi pierdute dintr-un singur incident, cât și probabilitatea ca respectivul incident să se manifeste. Aparent, alegere optimă pentru un hard disk cu format de 3.5 inch este capacitatea de 6TB, rata de apariție a defectelor măsurată la 0. 57% fiind de aproape trei ori mai redusă decât în cazul modelelor cu capacitate 10TB.  Totuși, dacă bugetul permite, atunci alegerea unui model de 16TB implică o rată de defectare doar cu puțin mai mare.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult