Kingston SX2000 2TB review: SSD portabil profesional, cu rezistență la apă și șocuri

05.09.2022
Kingston SX2000 2TB review: SSD portabil profesional, cu rezistență la apă și șocuri

Mulți dintre utilizatorii de computere pot spune că nu prea mai au nevoie de medii de stocare externe, întrucât poți face backup sau transfer de fișiere rapid către oricare computer prin servicii cloud. Totuși, există câteva cazuri de utilizare în care un SSD extern de mare viteză este încă nu doar util, dar de multe ori necesar. Astfel, Kingston XS2000 încearcă să răspundă la necesitățile celor care depind de astfel de soluții, cu un design compact, rezistență la șocuri și apă și performanță de top, care, cel mai probabil, depășește capabilitățile computerelor lor.

Kingston SX2000 este un SSD compact și rezistent

La prima vederem, Kingston XS2000 nu pare să fie un SSD portabil, fiind mai degrabă asemănător cu un stick USB. Singurul lucru care îi lipsește este mufa USB-A „tată”, care este înlocuită cu un USB-C de tip „mamă”. Chiar dacă forma este de stick USB, acesta este cam de două ori mai mare, însă și de mai mult de două ori mai „încăpător” și de rapid. Faptul că avem de a face cu un SSD realizat aproape integral din aluminiu asigură o rezistență ridicată la accidente.

În cutie sunt livrate și două accesorii pentru SSD, o husă de cauciuc, care este opțională, dar utilă. Aceasta se potrivește perfect pe forma dispozitivului și adaugă rezistență și mai bună la șocuri, cât și rezistență mai bună la apă, la standardul IP55. Astfel, nu trebuie să te sperii dacă verși un pahar de apă pe SSD, sau dacă îl folosești alături de o cameră video profesională în ploaie. Ar trebui să reziste fără probleme.

Kingston SX2000 accessories

Celălalt accesoriu este un simplu cablu cu mufe USB-C la ambele capete, de 30 cm, mai mult decât de ajuns pentru a fi folosit alături de un laptop performant. Ce nu este inclus în pachet este vreun software de orice fel. Totul este plug & play, fără driver-e, fără aplicații sau alte configurații.

SSD-ul, mai performant decât majoritatea PC-urilor din prezent

Spuneam că modelul Kingston XS2000 ar putea fi mai performant decât computerul la care este conectat, însă nu așa cum ar putea părea la prima vedere. Sigur, SSD-urile pe PCI-Express 4.0 și noile 5.0 vor fi mai rapide, însă acesta ar putea fi cel mai rapid SSD extern pe USB pe care îl puteți cumpăra în prezent. Asta pentru că folosește standardul USB 3.2×2, pentru viteze de transfer de până la 2.000 MB/s. Din păcate, standardul USB 3.2×2 nu este atât de răspândit momentan, majoritatea PC-urilor și laptop-urilor folosind doar USB 3.2 „standard”.

Kingston SX2000 coin

Din acest motiv, nici măcar nu am putut testa pe îndelete vitezele de transfer ale acestui SSD, întrucât nici PC-ul de gaming, echipat cu o placă de bază de gaming high-end cu chipset X570 de la AORUS, nici modelul MacBook Air M1 pe care le aveam la dispoziție, nu dispun de port-uri USB atât de rapide. Chiar dacă MacBook-ul folosește port-uri USB4/Thunderbolt 3, acestea nu sunt compatibile cu vitezele de pe USB 3.2×2. Modul confuz în care port-urile USB sunt denumite și diferențiate nu ajută deloc.

Modelul testat a fost livrat într-o variantă cu capacitate de 2TB, însă Kingston vinde SSD-ul SX2000 și în variante de 500 GB, 1 TB și 4 TB.

Kingston SX2000 bumper

Performanța maximă a lui Kingston SX2000 încă nu a fost dezlănțuită

Întrucât nu am avut la dispoziție dispozitive care să poată pune la încercare hardware-ul acestui SSD, am putut atinge doar jumătate din performanța promisă de Kingston, de 2.000 MB/s, toate testele atingând cam 1.000 MB/s de transfer, atât la citire, cât și la scriere secvențială. Kingston spune că ambele sensuri de transfer de date se comportă la fel, deci nu vor fi diferențe în acest sens.

Un caz de utilizare în care văd acest model foarte util este în zona de editare video. Camerele profesionale din ultimii câțiva ani, precum Blackmagic Pocket Cinema Camera, modele de la Panasonic și altele, pot înregistra direct pe un SSD conectat prin USB-C. Acelea pot scrie la viteze foarte mari, iar un astfel de SSD pare să fie perfect pentru a putea scrie chiar și cele mai pretențioase formate. Avantajul este că aceste fișiere ar putea fi și citite la fel de repede de pe SSD, putând edita, la nevoie direct de pe el, atunci când faci asta în mod mobil și nu ai destul loc de stocare pe laptop.

Kingston SX2000 size

Sigur, indicat este întotdeauna să editezi folosind SSD-uri de viteză cât mai mare, dar la 2 GB pe secundă pe un port USB compatibil, viteza nu este deloc de ignorat.

Un caz de utilizare în care mă regăsesc și eu este cel de a extinde stocarea disponibilă pe laptop cu ceva comparabil ca performanță. Dețin un MacBook Air M1, în varianta de bază, cu 256 GB stocare internă, la fel de mult cât am și pe smartphone. Astfel, nu pot stoca prea multe date pe memoria internă a computerului, însă cu un astfel de SSD, aș putea avea la dispoziție destulă stocare pentru a lucra la mai multe proiecte în paralel sau pentru a ține date importante, de care aș avea nevoie local, mai ales pentru deplasări internaționale, unde viteza de internet rapidă comparabilă cu cea „de acasă” nu este tocmai garantată.

Benchmarks (USB 3.2×1)

  • CrystalDiskMark SEQ1M Q8T1 – Read: 1.025 MB/s / Write: 914 MB/s
  • CrystalDiskMark SEQ1M Q1T1 – Read: 935 MB/s / Write: 846 MB/s
  • Atto Disk Benchmark – Read: 975 MB/s / Write: 872 MB/s
  • Anvil’s Storage Utilities – Read: 936 MB/s / Write: 840 MB/s

Concluzii

Chiar dacă stocarea externă nu mai este atât de populară precum în trecut, în anumite domenii, aceasta este foarte importantă încă, iar computerele din ce în ce mai subțiri și mai integrate au dus la lipsa posibilităților de upgrade, împingând utilizatorii către astfel de soluții. Kingston SX2000 este un SSD de mare performanță care ar putea rămâne în „arsenalul” utilizatorilor multă vreme de acum înainte, întrucât momentan sunt puține computere care pot beneficia de performanța lui la adevărata putere, deci ar putea să își deblocheze capabilitățile abia la următorul upgrade de hardware.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult