Care sunt cele mai fiabile hard disk-uri în 2018 şi de care modele ar fi bine să ne ferim

03.05.2018
Care sunt cele mai fiabile hard disk-uri în 2018 şi de care modele ar fi bine să ne ferim

Backblaze, unul dintre cei mai mari furnizori de servicii pentru stocare cloud, a publicat raportul pentru Q1 2018 detaliind rata de defectare cumulată a mai multor modele de hard disk-uri pentru consum, purtând semnătura unor branduri ca Western Digital, Seagate, Hitachi şi Toshiba.

Dezvăluind informaţii rareori accesibile consumatorilor de rând, raportul arată nu doar care producător oferă cele mai bune hard disk-uri, ci şi care sunt modele exacte de care poate ar fi bine să ne ferim. Astfel, Backblaze face notă discordantă cu alte companii de profil care se mulţumesc doar în a publica un clasament general al producătorilor, sau ţin aceste date secrete.

Cu grad rezonabil de acurateţe, datele statistice au fost obţinute pe baza unui număr de 98046 hard disk-uri, adunând mai mult de 77 milioane zile de funcţionare cumulate. Rezultate sunt cu atât mai interesante de urmărit în condiţiile în care Backblaze foloseşte hard disk-uri obişnuite pentru consum, supuse însă unui regim de funcţionare intensiv care poate evidenţia destul de repede seriile predispuse la uzură accelerată sau cu alte probleme de fiabilitate.

Însumând 30941 unităţi, seria de hard disk-uri Seagate ST4000DM000 este cel mai des întâlnită în rack-urile companiei, rata de defectare anuală estimată la 2.30% fiind rezonabilă în condiţiile unei utilizări intensive, mult peste ce am întâlni la un PC obişnuit. Comparat statisticilor publicate anul trecut, Seagate a îmbunătăţit semnificativ fiabilitatea produselor sale, niciuna dintre seriile de HDD-uri prezente în clasament având o rată de defectare mai mare de 3%, comparat cu 29% raportat anul trecut pentru modelul ST4000DM005.

Dintre hard disk-urile non-Seagate, singurul care atrage atenţia printr-o radă de defectare crescută este modelul WD30EFRX cu o capacitate de 3TB. Cu o rată de defectare anuală estimată la 2.25%, hard disk-ul semnat de Western Digital nu pare o alegere prea inspirată, însă dat fiind numărul de numai 180 unităţi folosite, este posibil ca problemele să fie limitate la un anumit lot de hard disk-uri şi nu întreaga serie.

Folosite în număr suficient de mare pentru ca acurateţea măsurătorilor să nu poate fi pusă la îndoială cu uşurinţă, seriile de hard disk-uri Hitachi cu capacităţi de 4TB şi 8TB, respectiv noile modele Seagate de 10TB şi 12TB,  par să fie cele mai fiabile, cu o rată anuală de defectare mai mică de 1%.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult