Chiar dacă s-a terminat cu o explozie, testul navetei Starship de la SpaceX este considerat un succes

10.12.2020

În noaptea dintre 9 și 10 decembrie 2020, SpaceX a realizat un nou test de zbor la altitudine înaltă cu Starship, vehiculul care ar trebui să permită transportul de persoane către Lună și planeta Marte. În ciuda faptului că „nava spațială” de test nu a supraviețuit acestui test, ratând aterizarea, Elon Musk, CEO-ul companiei, spune că acest exercițiu a fost un succes, echipa sa de specialiști obținând datele necesare pentru a îmbunătăți aparatul de zbor în viitor.

Starship nu a putut ateriza în siguranță, dar datele colectate vor duce la îmbunătățiri

Starship ar putea fi cel mai important vehicul spațial din istorie. Acesta face parte din planul pe termen lung al lui Elon Musk de a stabili o colonie pe Marte, CEO-ul SpaceX spunând că plănuiește să construiască cel puțin 1.000 de astfel de vehicule pentru a crea un lanț de transport permanent între Pământ și Marte. Aceste navete ar transporta permanent resurse către colonia de pe Planeta Roșie, pentru a asigura dezvoltarea ei.

În cadrul acestui test, Starship a urcat la o altitudine de 41.000 de picioare, adică în jur de 12,5 km deasupra solului, adică aproximativ la fel de sus precum un avion de linie. La altitudinea maximă, propulsoarele de decolare au fost oprite, iar nava a fost mutată într-o poziție orizontală pentru coborâre. Aproape de sol, nava a activat modulul de aterizare, aceasta fiind poziționată din nou în orientare verticală.

Din păcate, nu a fost posibilă încetinirea Starship în timpul rămas până la impactul cu solul folosind reactoarele de aterizare. În consecință, aparatul s-a lovit cu viteză mare de sol și a dispărut într-o bilă imensă de foc.

La fel ca în cazul testului istoric din urmă cu doar câțiva ani, în care SpaceX a aterizat în tandem două rachete Falcon9, am văzut pentru prima dată o manevră impresionantă. Rămâne de văzut dacă SpaceX va putea corecta problemele care au dus la distrugerea acestui Starship în următorul test.

via Slashgear

Urmărește Go4IT.ro pe Google News