Computex 2014 – tendinţe, perspective şi lipsuri

14.06.2014
Computex 2014 - tendinţe, perspective şi lipsuri

De mulţi ani, târgul taiwanez Computex reuneşte aproape toţi producătorii majori de pe piaţa IT din Asia şi nu numai. Ca mărime, târgul nu concurează cu CES din Las Vegas ori Mobile World Congress din Barcelona, însă el râmâne un punct foarte important în calendarul de evenimente al industriei. Poate mai mult ca în altă parte, aici în Taipei vin mulţi oameni de afaceri, interesaţi de un contract cu producători locali sau din China. Dacă eşti în căutarea unei tablete mai accesibile sau al unui smartphone pe care vrei să-l vinzi la un anumit preţ, aici poţi să găseşti companii ce te ajută cu o ofertă personalizată.

Computex - unul din cele mai importante târguri interaţionale

Asta nu înseamnă că târgul din Taiwan nu este un loc unde nu sunt anunţate produse interesante. Avem mai mult de 20 de ştiri scrise în ultimele săptămâni despre produse prezentate la Computex 2014. Voi încerca în continuare să prezint o imagine de ansamblu asupra acestui târg şi să scot în evidenţă tendinţele observate. Vom menţiona de asemenea şi lucrurile care au lipsit sua pe care nu le-am văzut aproape deloc.

Hardware-ul la putere

Cine spune că hardware-ul este mort şi laptopurile şi tabletele au cucerit planeta se înşeală. Marea majoritate a producătorilor de componente pentru PC sunt localizaţi în Asia şi sunt prezenţi în fiecare an la Computex cu ultimele plăci de bază, plăci video, memorii etc. Asus, Gigabyte, MSI, ASRock, Biostar, ECS şi alţii aveau standuri importante în cadrul expoziţiei. Nu lipseau producătorii de memorii şi, mai nou, SSD-uri: Kingston, Corsair, Kingmax, Geil, A-Data, PNY, PQI şi mulţi alţii. Mi-a plăcut să văd în mod special multitudinea de oferte pentru unităţi de stocare compacte de tip SSD. Mulţi utilizatori preferă o astfel de soluţie deoarece nu trebuie să înlocuiască HDD-ul generos cu n SSD de 2.5”. Alături de acesteam am văzut şi noile memorii RAM de tip DDR4, ce urmează a fi implementate în curând în sistemele desktop şi laptop.

Producătorii majori de componente pentru PC erau bine reprezentaţi

Producătorii de carcase şi surse erau şi ei bine reprezentaţi. Alături de ei se găseau şi mulţi producători ce se adresau segmentului business. Erau expuse soluţii personalizabile pentru servere, reţele de calculatoare, monitorizare şi soluţii cloud. Un alt segment cu mulţi reprezentanţi la Computex 2014 era cel al producătorilor de periferice. Am văzut noile modele de la Roccat, Delux, Genius şi mulţi alţii.

Soluţii de stocare SSD SATA M.2

Laptopuri şi tablete, cu porţia

Producătorii de laptopuri şi tablete prezenţi la Computex 2014 erau în mod special din zona asiatică. Asus, Acer, MSI şi Gigabyte au prezentat mai multe modele foarte interesante şi care vor ajunge şi pe pieţele europene. Din păcate, tabletele au fost într-un număr relativ redus, în mod special datorită lipsei unor nume sonore precum Samsung, Sony sau LG. Dacă vizitai halele cu producători mici din China, erai întâmpinat cu destul de multe oferte pentru tablete accesibile, personalizabile în multe feluri.

Gigabyte Aorus X3 - un laptop de gaming incredibil de subţire şi uşor

Smartphone-uri – foarte puţine

Eram conştient de faptul că nu merg la MWC, însă mă aşteptam să văd mai multe smartphone-uri la Computex 2014. Asus şi Acer avea o gamă destul de variată de terminale expuse, însă cu greu găseai alte modele. A reuşit să iasă în evidenţă BungBungame Wolf, un smartphone al unui producător local cu un raport preţ/dotări foarte bun. Pentru 129 $ primeai un telefon cu ecran de 5” full HD, un chipset octa core de la MediaTek, 2 GB RAM, 16 GB memorie internă şi o cameră foto cu senzor de 13 MP de la Sony.

Smartphone-ul BungBungame Wolf la Computex 2014

Powerbank-ul, accesoriul omniprezent

Foarte mulţi expozanţi de la Computex 2014 se etalau cu acumulatorii externi din ofertă. Cu capacităţi ce porneau de la 2.000 mAh şi ajungeau la 7.000 sau 8.000 mAh, aceştia se găseau în toate formele şi dimensiunile. Popularitatea lor era evidentă în mijloacele de transport în comun din Taipei. De multe ori, smartphone-ul cu ecran mare sau tableta compactă erau conectate la un powerbank. Dacă ne gândim puţin, utilitatea unui astfel de dispozitiv devine din ce în ce mai mare. Nu trebuie să-ţi mai conservi bateria în timpul zilei sau să-ţi faci probleme că nu găseşti pe drum o priză pentru încărcător. În plus, multe smartphone-uri performante oferă o autonomie mai mică de-o zi atunci când sunt folosite foarte intens.

Mulţi producători mici, locali, cu oferte personalizabile

Concluzie

Deşi nu a fost un târg cu foarte multe anunţuri importante pentru consumatori, Computex 2014 ne-a oferit destule subiecte interesante. Am avut posibilitatea să vedem laptopuri subţiri şi uşoare pentru jocuri, componente hardware de ultimă generaţie, concepte interesante şi o serie de tendinţe ale pieţei. Pentru segmentul IT, târgul este unul din cele mai mari din lume şi unul din cele mai importante. Sperăm ca în viitor să vedem şi mai multe anunţuri de tablete sau telefoane mobile, principalele gadgeturi ce stârnesc interesul utilizatorilor de rând.

Puteau să lipsească stick-urile USB de toate formele şi mărimile?

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News