Creat de Huawei, Harmony OS ar putea fi preluat de Xiaomi, Oppo și Vivo, ca alternativă Android

10.05.2021
Creat de Huawei, Harmony OS ar putea fi preluat de Xiaomi, Oppo și Vivo, ca alternativă Android
foto: YouTube

Dezvoltat cu scopul de a ocoli dependența față de ecosistemul de servicii Google și totodată ca un răspuns la interdicțiile economie impuse de SUA, Harmony OS trebuia să ofere pentru Huawei o alternativă viabilă la Android. În practică, OS-ul ar putea contura o nouă alternativă chinezească la platforma Google.

Profitând de faptul că Google oferă nucleul Android sub licență open-source, Huawei și prin extensie, alți mari producători smartphone din China, par interesați de crearea unui ecosistem Android complet în afara influenței companiei americane. Deși pare o sarcină imposibilă, înlocuirea Android cu alternativă non-Google este deja în plin având, Huawei având doar nevoie să-și extindă influența în rândul mai multor producători hardware, incluzând și competitorii „prieteni” de pe piața chineză.

Totuși, pornind de la impresiile preponderent negative lăsate pentru versiunea Harmony OS 2.0 Beta, ambițiile Huawei par cam atât de realiste pe cât te-ai aștepta de la o companie controlată de stat. Pentru început, OS-ul supus unei analize exhaustive arată ca o versiune de Android adaptată cu o interfață personalizată. Deși, acest aspect ușurează teoretic atragerea dezvoltatorilor software și producător smartphone, în practică, produsul livrat este departe de a oferi experiența complet nouă promisă de Huawei.

Un alt neajuns notabil este acela că Harmony OS ar fi adaptat pentru funcționare în parametrii optimi cu platforma de procesare Kirin proprie Huawei, extinderea la configurații MediaTek sau Qualcomm presupunând alte adaptări care să anuleze optimizările aplicate deja de Huawei.

La final, Harmony OS ar putea rămâne strict ca o soluție pentru telefoane livrate piețelor asiatice fără pachetul de servicii Google, adâncind și mai mult diferențele între versiunile occidentale de firmware și cele locale. Per total, Google va pierde mai mult din puțina influență păstrată în China prin intermediul Android, însă nu este clar nici dacă producătorii chinezi de telefoane inteligente vor avea cu adevărat de câștigat, din moment ce dispozitivele create vor rula platforme software tot mai diferite.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult