Crucial P5 review: un SSD performant, pentru orice computer

25.08.2021
Crucial P5 review: un SSD performant, pentru orice computer

Micron este unul dintre cei mai mari producători de memorii din lume, compania fiind responsabilă pentru livrarea de cipuri către mulți dintre producătorii de memorii RAM sau SSD-uri de pe piață. Totuși, în ciuda faptului că o mare parte din profiturile sale vin din vânzarea de componente pentru alți producători, compania deține și un brand propriu sub care vinde SSD-uri și memorii: Crucial. Avem pentru prima dată la test un SSD produs de Crucial, modelul P5, o variantă de top de tip PCIe 3.0, un SSD recomandat pentru o gamă largă de cazuri de utilizare.

Crucial P5 vine într-un pachet cât se poate de simplu

SSD-ul Crucial P5 nu este nici de „gaming” și nici nu include accesorii în pachet. În timp ce unii producători adaugă un sticker termal sau alte bonusuri în pachetul SSD-urilor de top, pachetul lui P5 este cât se poate de standard. Include SSD-ul și o foaie pe care poate fi găsit link-ul către site-ul companiei, de unde poți descărca software-ul de clonare pentru mutarea datelor de pe unitatea de stocare veche, sau suport tehnic.

Crucial P5 este un SDD pe format M.2 destul de standard, cu dimensiune 2280, care poate fi instalat în majoritatea PC-urilor și laptop-urilor de pe piață. Acesta este acoperit cu un sticker cu logo-ul Crucial în partea de sus și are cipuri doar pe o singură parte. Astfel, în cazul în care alegeți să răciți acest SSD cu un radiator, nu aveți nevoie de unul care să răcească și partea de jos.

Sistemul de test

Pentru testarea lui Crucial P5 am folosit un sistem puternic de gaming, echipat cu un procesor Ryzen 3700X de la AMD, placă de bază Gigabyte X570 AORUS Master cu trei slot-uri M.2 PCIe 4.0, 32 GB memoriie Kingston Fury Renegade la 3.600 MHz și placă grafică Gigabyte VISION GeForce RTX 3080. Astfel, am putut asigura că nu există niciun fel de limitare de performanță la niciun capitol atunci când vine vorba despre performanța de transfer de pe unitățile de stocare.

În continuare, standardul PCI Express 3.0 pentru unități de stocare este majoritar în piață, doar sistemele cu procesoare AMD și Intel din ultimele generații putând găzdui SSD-uri pe PCI Express 4.0. Plăcile de bază pentru procesoarele Intel din generațiile 9 și mai vechi sau AMD din generațiile cu chipset X470 Ryzen 2000 sau mai vechi, nu pot folosi acest tip de stocare. Astfel, Crucial P5 este un SSD compatibil cu orice placă de bază sau laptop care deține un slot M.2.

Crucial P5 front

Am instalat SSD-ul într-un slot M.2 care vine și cu un sistem de răcire pasiv, cu un pad termal lung și o bucată mare de metal. Pentru asta, a fost necesară dezlipirea sticker-ului cu logo-ul, pentru a avea contact direct pe cipuri pentru o răcire eficientă. Folosind această configurație, SSD-ul a reușit chiar să depășească specificațiile promise de producător pe site-ul oficial.

Despre Crucial P5

Pe site-ul Crucial, P5 este prezentat drept unul dintre cele mai performante SSD-uri din oferta companiei. Acesta beneficiază de memorie flash 3D NAND, care stochează datele pe trei straturi, pentru o densitate mai mare și costuri reduse de producție. Acest tip de memorie este însă mai rezistent în timp decât cea de tip QLC (Quad Layer/cu patru straturi), pe care o regăsim pe SSD-urile ieftine din ultima perioadă. Micron spune că acest model împinge limitele standardului PCI Express 3.0, cu viteze de citire de până la 3.400 MB/s și de până la 3.000 MB/s pentru scrieri secvențiale.

Tot de pe site poți descărca și driver-ul pentru SSD, pentru sistemele care au nevoie de așa ceva (am testat SSD-ul fără acest driver și nu am întâmpinat probleme, dar anumite configurații specializate pot necesita software în plus). În cele din urmă, de pe site poate fi descărcat Acronis True Image, software-ul pentru clonare. Desigur, această versiune este doar una limitată pentru funcții de bază. Pentru accesul la toate funcțiile, va trebui cumpărată o licență completă de la Acronis.

Performanța lui Crucial P5 a fost în limitele așteptărilor… și puțin peste

Am folosit două teste de stocare pentru acest material: CrystalDiskMark, standardul folosit de toți producătorii pentru a stabili performanța pe care o prezintă în materialele de marketing și ATTO Disk Benchmark, un similar, însă care folosește o metodologie diferită, realizând testele folosind diverse dimensiuni de diferite dimensiuni.

În CrystalDiskMark, SSD-ul Crucial P5 a reușit chiar să depășească performanța promisă de Micron, cel puțin la scriere: peste 3,5 GB/s, în timp ce scrierea secvențială a fost fix cât promitea: 3 GB/s.

În ATTO, rezultatele sunt interesante: în funcție de dimensiunea fișierelor, viteza de scriere și citire a variat, însă în anumite instanțe am fost surprins să văd că scrierea era chiar mai rapidă decât citirea. Totuși, atunci când realizezi o scriere secvențială cu pachete de 64 MB, fără să rulezi și alte teste înainte viteza este de 2,5 GB la scriere și 3,2 GB la citire, o performanță foarte bună pentru un SSD PCI Express 3.0.

  • CrystalDiskMark SEQ1M Q8T1 – Read: 3.543 MB/s | Write: 3.025 MB/s
  • ATTO Benchmark 64MB – Read: 3,2 GB/s, Write: 2,48 GB/s

Am testat și o versiune mai „băbească” te test, adică o copiere a unui folder de 109 GB de fișiere video de pe un SSD ADATA Falcon, testat anul trecut. Viteza a fost constantă pe la 1,3 GB/s pentru aproximativ 1 minut și jumătate, cât a durat transferul. Astfel, poți umple acest SSD în mai puțin de 10 minute, în funcție de dimensiunea fișierelor și numărul lor. Desigur, și dacă ai o unitate rapidă de pe care să copiezi. În cazul de față, performanța mai mică a SSD-ului ADATA a fost o limitare.

Concluzii

Așa cum era de așteptat, un produs realizat de unul dintre producătorii de memorii folosite în toată industria, nu prea avea cum să dea greș. Performanța oferită de Crucial P5 este în limitele așteptărilor și uneori chiar puțin peste. Prețul său este de altfel destul de echilibrat, fiind poziționat cumva între modelele premium, precum cele de la Samsung și modelele mai de buget, cu viteze de transfer mai mici. La momentul redactării acestui review, modelul testat, Crucial P5 în varianta de 1 TB costa 679 de lei.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult