Dune Pro: o carcasă de PC care arată ca un Mac Pro de 5.000 de dolari

14.10.2019
Dune Pro: o carcasă de PC care arată ca un Mac Pro de 5.000 de dolari

Apple urmează să lanseze în următoarele câteva săptămâni noul său computer profesional Mac Pro, primul său computer personalizabil de la lansarea modelului din 2013, care venea într-o carcasă compactă, pe care mulţi au asemănat-o cu un coş de gunoi. Noul computer vine într-o carcasă din aluminiu, cu o parte frontală similară cu cea a unei răzătoare. Din păcate pentru cei care vor un computer care arată aşa, acest computer porneşte de la 5.000 de dolari şi poate ajunge rapid la câteva zeci de mii, cu toate opţiunile de configurare adăugate. Din fericire, există deja o alternativă: se numeşte Dune Pro şi doreşte să ofere tuturor posibilitatea de a-şi crea un computer similar în design cu noul Mac Pro la un preţ mai mic.

În timp ce Dune Pro seamănă la o primă vedere cu un Mac Pro, fiind realizată tot din aluminiu, există câteva diferenţe importante. În primul rând, design-ul versiunii standard nu este atât de mult „copiat” după Apple, incluzând doar găurele normale. Există în dezvoltare o nouă faţă pentru carcasă care aduce mai mult aminte de design-ul de „răzătoare”, însă aceasta va fi vândută separat.

Apoi avem modul în care sunt organizate componentele la interior. Întrucât Mac Pro este un computer Apple, acesta va fi compatibil în principal cu module pe care tot Apple le va vinde, precum plăci grafice, plăci de procesare video dedicate şi multe altele. Desigur, computerul va include şi port-uri PCI-Express sau USB în care poţi introduce orice doreşti, însă cele Apple vor funcţiona doar în Mac Pro.

Astfel, Dune Pro este compatibil doar cu componente standard de PC, însă acest lucru permite libertatea de a alege sistemul de răcire dorit, plăcile grafice preferate sau mai multe combinaţii de procesor/placă video. Mac Pro se livrează doar cu procesor Intel, de exemplu, însă nu te opreşte nimeni să pui un AMD Ryzen într-o carcasă Dune Pro.

Desigur, avantajele carcasei originale de la Apple sunt evidente şi în cazul versiunii Dune. Noua carcasă este compactă, pare să aibă parte de aerisire bună, are mânere, ceva util pentru cei care folosesc computerul pentru proiecte în locaţie, unde este necesară editare rapidă.

Compania Dune Case pregăteşte o lansare pe Kickstarter a modelului Dune Pro, urmând ca acesta să fie livrat doar dacă există destui doritori pentru a finanţa producţia lui.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult