După multe amânări, Intel va livra procesoare pe 10 nm începând cu luna viitoare, 7 nm peste abia doi ani

09.05.2019
După multe amânări, Intel va livra procesoare pe 10 nm începând cu luna viitoare, 7 nm peste abia doi ani

Mult mai ambiţios decât implementarea pe 7 nanometri selectată de AMD pentru noua generaţie de procesoare Ryzen 3, procesul de fabricaţie pe 10 nm dezvoltat de Intel s-a lovit de probleme tehnice deosebite, determinând amânarea cu peste un an a debutului oficial.

Intel anunţă că va livra consumatorilor procesoare din noua familie Ice Lake pe 10 nm începând cu luna iunie, urmând ca versiunile pentru sisteme server să fie disponibile anul viitor. Noile chip-uri pe 10nm promit dublarea performanţelor la accelerare grafică şi compresie video, respectiv de 3 ori mai multă viteză la procesarea algoritmilor AI, comparat generaţiei anterioare de procesoare pe 14nm.

Este de aşteptat ca procesul de fabricaţie pe 10 nanometri să treacă prin revizii succesive (10nm, 10+nm, 10++nm), îmbunătăţind aspecte cum ar fi scalarea frecvenţei de funcţionare, consumul de energie şi temperaturile.

Potrivit Intel, chip-urile pe 10 nm reprezintă doar o etapă intermediară până la finalizarea procesului de fabricaţie pe 7 nm, estimat să aibă debutul în anul 2021. Cel din urmă ar putea aduce o creştere de încă 20% a performanţelor, complexitate redusă a designului care va ajuta obţinerea mai multor chip-uri funcţionale per waffer de silicon şi alte optimizări pentru segmentul acceleratoarelor grafice discrete.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult