Cel mai bun hard disk in 2019 – statistici oficiale

03.05.2019
Cel mai bun hard disk in 2019 - statistici oficiale

Backblaze este unul dintre cei mai mari furnizori de servicii pentru stocare cloud, rapoartele sale publice privind hard disk-urile folosite şi rata de defectare acestora reprezentând o sursă credibilă de informare pentru cumpărătorii de rând, care se gândesc să achiziţioneze un nou hard disk pentru stocarea colecţiei de poze, muzică, filme, jocuri, etc.

Oferind consumatorilor o rară ocazie de a vedea nu doar care producător oferă cele mai bune hard disk-uri, ci şi care sunt modele exacte de care poate ar fi bine să ne ferim, Backblaze face notă discordantă cu alte companii de profil care se mulţumesc doar în a publica un clasament general al producătorilor, sau ţin aceste date secrete pentru a nu strica bunele relaţii cu furnizorii hardware..

Cu grad rezonabil de acurateţe, datele statistice au fost obţinute pe baza unui număr de 104.325 hard disk-uri, totalizând mai mult de 225 milioane ore de funcţionare cumulate. Rezultate sunt cu atât mai interesante de urmărit în condiţiile în care Backblaze foloseşte hard disk-uri obişnuite pentru consum, supuse însă unui regim de funcţionare intensiv care poate evidenţia destul de repede modelele predispuse la uzură accelerată sau cu alte probleme de design.

Însumând 34708 unităţi, seria de hard disk-uri Seagate ST12000NM0007 este cel mai des întâlnită în rack-urile companiei, rata de defectare anuală estimată la 2.22% fiind rezonabilă în condiţiile unei utilizări intensive, mult peste ce am întâlni la un PC obişnuit. Totuşi, un alt grup de 13785 hard disk-uri din seria ST4000DM000 reduce rata de defectare la 1,96%, arătând că nu toate hard disk-urile Seagate sunt de calitate mediocră.

Dintre hard disk-urile non-Seagate, singurul care atrage atenţia printr-o radă de defectare peste medie este modelul HUH721212ALE600 cu o capacitate de 12TB. Cu o rată de defectare anuală estimată la 2.6%, hard disk-urile semnate de Hitachi sunt ceva mai slabe decât media, însă dat fiind numărul de numai 520 unităţi folosite, este posibil ca problemele să fie limitate la un anumit lot de hard disk-uri şi nu întreaga serie.

Reprezentată cu un grup de 12753 hard disk-uri, seria Hitachi HMS5C4040BLE640 cu o capacitate de 4TB atrage atenţia cu 0.34% rată anuală de defectare, fiind de departe cele mai bine verificate şi fiabile hard disk-uri din rack-urile Backblaze.

Folosite în număr suficient de mare pentru ca acurateţea măsurătorilor să nu poate fi pusă la îndoială cu uşurinţă, seriile de hard disk-uri Hitachi şi Toshiba cu capacităţi de 4TB şi 14TB par să fie cele mai fiabile, cu o rată anuală de defectare mult sub pragul de 0.5%.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult