Fractal Design Torrent: o carcasă pentru PC-uri de gaming gândită pentru aerisire cât mai eficientă

27.05.2023
Fractal Design Torrent: o carcasă pentru PC-uri de gaming gândită pentru aerisire cât mai eficientă

Carcasa unui PC poate fi pe de-o parte cel mai important element pe care îl alegi, urmând să realizezi întregul proiect în jurul ei, sau, pe de altă parte cel mai puțin important, fiind doar locul în care să stochezi toate celelalte componente. Indiferent de ce parte a baricadei te afli, o carcasă este totuși necesară, iar una de calitate, care să ofere atât spațiul necesar componentelor, o aerisire cât mai bună și poate și câteva beneficii extra, este ideală. Fractal Design Torrent este una dintre cele mai interesante carcase pe care le-am văzut în ultimii ani, iar pentru a o evalua cum trebuie, am construit cu ajutorul ei un build de gaming high-end, cu cel mai puternic procesor pentru jocuri al momentului, Ryzen 7 7800X3D.

Fractal Design Torrent este o carcasă mare, echipată cu multe cooler-e și cu laterale din sticlă

Torrent de la Fractal Design este o carcasă lansată în urmă cu aproximativ doi ani, deci nu este obligatoriu cea mai nouă de pe piață. Aceasta este disponibilă în mai multe variante, de la modelul standard, „Full Tower” pe care l-am avut la dispoziție pentru articolul de față, până la modelele Compact și Nano, pe format Mid-Tower, respectiv ITX. Oricare model alegi însă, și în oricare dintre variantele de culoare, un lucru este sigur: Torrent va fi livrat cu ventilatoare de 180mm pe partea din față, acestea fiind și motivul pentru Fractal Design a ales acest nume pentru carcasă.

Fractal Design Torrent front coolers

Ideea din spatele Torrent este să folosească două ventilatoare imense pe partea din față, alături de alte trei ventilatoare în partea de jos, pentru a împinge aer rece, din exterior în carcasă. Partea din față este complet deschisă, fiind protejată cu un filtru de praf de sus până jos, ușor accesibil prin detașarea grilei de plastic. Apoi, partea de jos este de asemenea complet deschisă, fiind la rândul ei protejată de un filtru. Presiunea din interiorul carcasei care se produce de la aceste ventilatoare va permite astfel aerului să iasă prin două locuri: pe de-o parte prin spate, unde toată carcasa este un mesh metalic, sau prin parte de sus, unde este amplasată sursa de alimentare, al cărei ventilator trage aerul cald din carcasă și îl evacuează prin spate.

Da, Torrent este o carcasă neobișnuită pentru vremurile din prezent, întrucât majoritatea carcaselor din ultimii ani pun sursa în partea de jos, ascunsă. Și Torrent o ascunde, dar sus într-un spațiu în care există destul loc și pentru stocarea cablurilor în exces. În partea de jos, cele trei ventilatoare de 140mm sunt montate pe o șină, lucru care face detașarea lor foarte simplă atunci când ai nevoie să cureți filtrul de praf.

Fractal Design Torrent coolers

Varianta testată este modelul Torrent ARGB, ceea ce înseamnă că toate cooler-ele sunt echipate și cu LED-uri RGB configurabile. Acestea beneficiază de cabluri Gen 2 cu doar trei pini și poți să le înnădești între ele unul câte unul, pentru a conecta doar un singur cablu direct pe placa de bază, fără a fi necesar un hub RGB. De asemenea, slot-ul pentru sursă beneficiază la rândul său de o bandă LED RGB, care poate fi conectată împreună sau separat la unul dintre port-urile RGB ale plăcii de bază.

Toate cooler-ele se conectează însă la un singur hub pentru ventilatoare, acesta fiind alimentat la o mufă SATA și conectat pe placa de bază fie la port-ul opțional pentru CPU, fie pe port-urile Chassis Fan.

Fractal Design Torrent cooler hub

Ceva ce mi se pare pe de-o parte interesant și pe de altă parte ciudat, este faptul că Torrent are ambele laterale din sticlă temperată. În general, partea din dreapta, unde stau de obicei ascunse cablurile, este solidă, din metal. Aici însă, va trebui să depui ceva mai mult efort pentru a trage cablurile într-un mod cât mai estetic, întrucât vor fi vizibile prin sticla fumurie. Există și o variantă a carcasei cu laterale metalice, pentru cei care nu sunt pasionați de luminițe. Aceea vine cu ventilatoare fără RGB.

O veste foarte bună pentru cei care vor construi în această carcasă este faptul că aceasta poate fi dezasamblată complet fără unelte. Grila din față iese doar dacă tragi puțin de ea, iar lateralele nu sunt prinse în șuruburi în spate. Doar partea de plastic de sus este fixată în carcasă cu două șuruburi care se pot desface cu mâna. La fel este prins și suportul de cooler-e din partea de jos. Doar cele două cooler-e de 180mm sunt prinse în șuruburi pe carcasă, dar nu prea ar trebui să le dai jos, întrucât acestea sunt întregul scop pentru care există această carcasă.

Fractal Design Torrent front filter

Așa cum probabil v-ați dat seama, nu prea există multe opțiuni de a instala radiatoare pe Torrent, cel puțin nu fără să creezi fie aglomerație, fie să renunți la câteva dintre dotările carcasei. În cutia Torrent sunt livrate două șine, care permite adaptarea unor cooler-e de 140mm pe partea din față, care se montează în locul celor două cooler-e mari. Tot aceste șine sunt necesare pentru montarea unui radiator în partea din față, iar aceasta ar fi și singura metodă de a monta un sistem AIO pe Torrent, întrucât montarea în partea de jos, ar duce la o moarte rapidă a pompei. Există însă decupaje pentru alimentarea unui sistem custom loop în partea de sus, și destul loc pentru a monta o pompă și radiatoare. Specificațiile Fractal Design sugerează că poți monta radiator de maximum 420mm sau pe partea din față în format push-pull, și cam la fel în partea de jos. Având în vedere dimensiunile și necesitatea de a atașa furtunuri, probabil că nu poți avea două astfel de radiatoare mari simultan în această carcasă. Iar în partea de jos, un radiator plus coolere ar putea împiedica accesul la port-urile de jos ale plăcii de bază.

Un ultim aspect pe care aș vrea să îl punctez este panelul frontal de conectică. Acesta nu este extrem de vast, oferind doar două port-uri USB 3.0, un port USB-C 3.1 Gen 2, jack-uri separate pentru căști și microfon, cât și butoane de power și reset. Venind de la o carcasă cu 4 USB-A (2x 2.0 și 2x 3.0), a trebuit să mut câteva dintre accesoriile pe care le conectam vrontal, către partea din spate. Avantajul este că pot conecta acum SSD-uri și accesorii pe USB-C direct pe partea din față, fără să le caut pe cele din spate.

Fractal Design Torrent front panel

O carcasă de top necesită o configurație de top

Componentele care compun acest build sunt din gama de top pentru un PC de gaming, mai puțin placa video, care este una high-end, dar din generația anterioară.

Așa cum am menționat la început, la bază stă un procesor Ryzen 7 7800X3D de la AMD, cel mai puternic pentru gaming în acest moment. Chiar dacă are doar 8 nuclee și 16 fire de execuție, și are o frecvență maximă de 5 GHz în boost și cam 4,8 GHz susținut, acesta beneficiază de memorie V-Cache 3D amplasată deasupra nucleelor, pentru acces mai rapid și o capacitate mai mare (8+96 MB L2+L3). Acesta va fi foarte rapid în jocuri, unde memoria cache multă și rapidă este foarte necesară, dar nu atât de bun pentru aplicații de productivitate. Chiar și așa, faptul că beneficiază de nuclee Zen4 îi va asigura între 10 și 20% mai multe instrucțiuni per ciclu față de procesoarele Zen3, iar faptul că rulează la frecvențe mai mari ar trebui să adauge un aport de performanță și în aplicații de productivitate în comparație cu un octa-core din generația trecută. Mai multe despre 7800X3D puteți găsi în review-ul dedicat.

Fractal Design Torrent processor

Pentru un asemenea procesor, era necesară și o placă de bază de top. Cea care are cam tot ceea ce este necesar pentru un PC de top este chiar ASUS Crosshair X670E Hero. Nu numai că beneficiază de VRM-uri cu răcire extremă, care împrejmuiește slot-ul AM5 cu radiatoare ca într-o fortăreață, dar vine și cu o tonă de conectică. Avem de a face cu două slot-uri PCI-Express 5.0 x16, un slot PCI-Express 4.0 x1, alte două port-uri PCI-Express 5.0 pentru SSD-uri M.2, și încă două slot-uri M.2 PCI-Express 4.0 x4. Poți avea instalate astfel patru SSD-uri NVMe simultan direct pe placă, iar dacă acestea nu sunt de ajuns, poți instala folosind un adaptor PCI-Express încă unul într-unul dintre slot-urile mari. Dacă faci asta, limitezi însă viteza slot-ului 1 la doar 8 magistrale PCI-E.

Când vine vorba despre conectică, placa beneficiază de Wi-Fi 6E și Bluetooth 5.3, rețea 2.5 Gbps, audio 7.1 și o tonă de port-uri USB pe partea din spate. Două Type-C USB 4, un Type-C USB 3.1 Gen 2×2 și încă unul USB 3.2 Gen 2, alături de alte 8 port-uri USB Type-A 3.2 Gen 2. Și dacă acestea un sunt de ajuns, există și header USB-C pe placă (inclusiv unul cu alimentare la 60W), două USB 3.2 Gen 1 și alte 3 header-e USB 2.0.

Fractal Design Torrent RAM

Pentru răcire aveam de ales între a păstra vechiul radiator de 280mm pe care îl foloseam la build-ul anterior, foarte performant în continuare, sau să îl înlocuiesc cu un cooler pe aer, care este recomandat pentru carcasa Torrent. Astfel, am ales să fac schimbarea și am ales un Noctua NH-D15 Chromax.Black, cel mai performant cooler pe aer din piață. În teorie, fluxul mare de aer de la cele două ventilatoare de 180mm vor asigura o ventilație bună atât pentru procesor, cât și pentru placa video, iar aerul va fi evacuat prin sursă, în partea de sus și prin spate. Carcasa nu vine și cu un cooler de evacuare în spate, însă am instalat eu încă unul identic cu cele de 140mm din partea de jos: Fractal Design Prisma ARGB.

Restul configurației este completat de memoriile Kingston Fury Beast într-un kit de 32 GB (2 x 16 GB) DDR5-6000 MHz, memorii absolut necesare pentru a putea fi instalate alături de cooler-ul Noctua, întrucât nu sunt foarte înalte și nu includ LED-uri RGB care le-ar putea face mai înalte. De asemenea, placa video GeForce RTX 3080 în varianta VISION de la Gigabyte asigură procesarea video, iar SSD-urile Kingston Fury Renegade de 2 TB și XPG Blade S70 de 2 TB ocupă două dintre cele patru slot-uri de pe placa de bază.

Fractal Design Torrent PSU

Totul este alimentat de o sursă de 1.000W, puțin cam mare pentru necesitățile sistemului, dar care permite upgrade-uri în viitor. Având în vedere consumul de energie al plăcilor video de top ale momentului, 1.000W ar putea deveni absolut necesar în viitor. Din păcate, fiind modelul FSP AURUM PT de acum câțiva ani, acesta nu beneficiază de conectorul 12VHPWR de pe plăcile video RTX 40, dar poate fi folosită cu adaptoare. De altfel, așa am testat procesorul 7800X3D alături de un RTX 4090.

Fractal Design Torrent are destul spațiu pentru a asigura o construcție ușoară și cable management bun

Vestea bună este că nu trebuie să depui foarte mult efort pentru a construi un PC în Fractal Design Torrent. Pur și simplu, după ce dai jos toate panourile, cam totul este deja gata, fiind necesară doar asamblarea componentelor una câte una. Am început cu placa de bază, pe care am instalat dinainte procesorul, SSD-urile, memoria RAM și cooler-ul. Carcasa vine deja cu distanțiere instalate pentru E-ATX, deci nu a fost nevoie să instalez altele sau să le dezinstalez pe cele standard. Există suport oficial și pentru plăci de bază ATX sau ITX.

Fractal Design Torrent cable management

Desigur, placa video a urmat, iar în cele din urmă am instalat și sursa, în partea de sus a carcasei. Cu totul pe poziție finală, a venit momentul conectării cablurilor, care durează, în general, cel mai mult. Am început mai întâi cu cele șase ventilatoare (două în față, trei jos și unul în spate). Există destule locașuri prin care să tragi diverse cabluri fără să fie vizibile. Pe cele cinci care erau instalate standard le-am rutat prin găurile din partea din față, care duc direct către hub-ul de cooler-e, iar pe cel de pe spate, l-am tras mai întâi în jos, prin spatele carcasei și apoi spre partea din față, către hub. Toate cablurile RGB au fost apoi „înnădite” unul câte unul și conectate undeva în partea de jos a plăcii de bază pe un port ARGB Gen2, iar majoritatea cablurilor în exces au fost prinse cu sârma cu care erau inițial legate și ascunse între carcasă și ventilatoare. Nu este cea mai elegantă soluție, însă cablurile sunt în mare parte invizibile.

Au urmat apoi cablurile de alimentare de la sursă, cât și toate cablurile pentru panelul frontal. Din fericire, acelea erau deja trase prin slot-urile de pe partea din spate și prinse cu velcro. Tot ce am făcut a fost să adaug cablurile de alimentare pentru procesor, placa de bază, SATA-ul pentru hub-ul de cooler-e și cele două magistrale PCI-Express de 8 pini pentru placa video. Toate au fost prinse cu aceleași prinderi cu velcro în locașurile corespunzătoare. Pentru că sursa este poziționată sus, cablurile de alimentare pentru placa video au trebuit să vină prin partea de sus, întrucât nu sunt destul de lungi pentru a fi trase pe jos. Cabluri de extensie vor rezolva asta pentru cei care vor un „build” cât mai „curat”.

Fractal Design Torrent side RGB open

Panelul frontal folosește un port USB-C de pe placa de bază, un port USB 3.0, un port HD Audio și iar toate aceste cabluri pot fi trase destul de elegant în carcasă. După ce am terminat cu toate acestea, am asamblat și ultima parte a carcasei pe poziție: suportul pentru placa video. Există decupaje speciale în carcasă, care permit montarea unui suport metalic cu un vârf de cauciuc, care va susține placa video pentru a nu se lăsa în timp. Și placa de bază este livrată cu un astfel de suport, însă acesta se potrivește perfect în carcasă. Face contact doar într-un colț cu placa video și se montează la un unghi de 45 de grade și poate susține plăci video de diverse mărimi, întrucât poate fi ajustat pe verticală. Având în vedere că lateralele sunt oricum fumurii, acest element nici nu se vede dacă nu îl cauți în mod special.

Nu am reușit să fac un cable management profesional, dar este unul destul de „curat” încât să nu deranjeze vizual odată ce panelul de sticlă fumuriu a fost instalat peste. În mod normal, nu m-aș fi obosit nici pentru un rezultate de acest gen, dar orice altă carcasă ar fi acoperit complet laterala din dreapta.

Fractal Design Torrent GPU holder

Concluzii

Fractal Design Torrent este o carcasă interesantă și oarecum unică în piață. În era coolerelor cu lichid de tip AIO, Torrent propune mai degrabă răcire pe aer. De asemenea, într-o perioadă în care multe carcase mid-tower sunt foarte populare, aceasta propune un format „full tower” cu spațiu destul pentru a instala cam orice te-ai putea gândi, inclusiv răcire pe apă cu radiatoare mari, dacă vrei neapărat asta.

Avantajul unei carcase de acest gen este airflow-ul foarte bun și echiparea cu ventilatoare foarte performante și foarte silențioase la turație normală, cât și posibilitatea de a instala cam orice tip de componente îți dorești, fie că vrei o placă de bază E-ATX, plăci video imense, precum modelele RTX 4090, sau cooler-e de procesor supradimensionate precum Noctua NH-D15. Dacă modelul Full Tower vi se pare cam mare, puteți încerca varianta Compact, de dimensiuni reduse, iar modelul Nano pentru build-uri mici. Aveți grijă însă, că aceste carcase nu sunt deloc ieftine, însă dacă toate sunt la fel de bine puse la punct precum Torrent, vor rezista mult în timp și s-ar putea să construiți în ele mai multe PC-uri de-a lungul timpului.

Fractal Design Torrent back

Cable management-ul este foarte bine gândit și poate fi realizat doar cu suporții din velcro pentru a putea schimba cabluri la nevoie ușor. În cutia de accesorii sunt incluse însă și coliere de nailon (șoriceii) dacă vrei o soluție mai permanentă pentru a prinde cablurile mai strâns împreună.

Dacă vreți însă o carcasă construită special pentru a fi folosită alături de un sistem de răcire cu lichid AIO, puteți să vă îndreptați mai degrabă către alte carcase, inclusiv din oferta Fractal Design.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult