Fractal Design Vector RS Dark – design elegant și funcțional pentru PC-uri de top (REVIEW)

23.11.2020
Fractal Design Vector RS Dark - design elegant și funcțional pentru PC-uri de top (REVIEW)
foto: YouTube

Creată de Fractal Design pe un șasiu comun, folosit si cu alte serii de carcase foarte apreciate precum Define R6, Vector RS plusează cu suprafețe fumurii din sticlă securizată și iluminare RGB, livrând o fundație perfectă pentru configurarea unui PC high-end.

Apărând ca o îndepărtare de la designul clasic preferat de producătorul suedez, Vector RS Dark schimbă finisajele din metal șlefuit și liniile drepte cu o prezentare mult mai elegantă, bazată pe forme geometrice asimetrice. Totodată, aceasta este una dintre primele carcase Fractal Design livrate cu sistem de iluminare RGB, producătorul optând pentru o implementare discretă care se asortează perfect cu sticla fumurie aplicată pe lateral și la partea de sus.

Fractal Design Vector RS Dark
foto: Fractal Design

Vector RS Dark, design complet nou pe un șasiu foarte apreciat

Privită din față, Vector RS schimbă aspectul de cutie pentru un model geometric bi-fațetat, designul folosind contrastul dat de sticla complet neagră și finisaje negru-mat pentru obținerea unui aspect vizual deosebit, accentuat cu iluminarea RGB desfășurată pe verticală. Aceeași rețetă este folosită și la partea de sus, carcasa având o fațetă mai îngustă cu aspect negru-mat, despărțită de sticla fumurie lăsată pentru vizualizarea componentelor aflate la interior folosind aceeași bandă RGB care pornește de la baza carcasei.

Dând utilizatorilor posibilitatea să aleagă între aspectul estetic și performanțe fără compromisuri pe partea de ventilație, Fractal Design livrează în pachetul cu accesorii un grilaj opțional+filtru anti-praf, care poate substitui panoul din sticlă propus la partea de sus.

Fractal Design Vector RS Dark
foto: Fractal Design

Cu greutate de aproape 13 kg, Vector RS Dark este îngreunată de panourile din sticlă aplicate pe un șasiu foarte bine închegat, dar și de optimizările suplimentare aduse pentru fonoizolare. Spre exemplu, capacul lateral este confecționat din oțel destul de gros și vine cu un strat de bitum pre-aplicat, care absoarbe majoritatea vibrațiilor. La partea din față, admisia aerului se face printr-un grilaj tip fagure confecționat din aluminiu turnat, dispunerea fantelor evitând cât mai mult zona de turbulențe a ventilatoarelor. În locul designului tip ușă de vizitare cu balama, Fractal Design optat pentru o soluție mai puțin comodă, în care panul frontal se fixează prin clipsare. Din fericire, extragerea pentru curățare a filtrelor de aer nu este o operațiune pe care să o facem prea des.

La fel ca multe carcase PC de generație recentă, Vector RS Dark nu prevede suport pentru dispozitive de stocare cu format 5.25” (ex. unități DVD), lăsând spațiul liber pentru acomodarea unui sistem de răcire cu lichid, sau până la 11 dispozitive de stocare cu format 3.5”/2.5” (maxim 6 cu adaptoarele incluse).

Fractal Design Vector RS Dark
foto: Fractal Design

Interesant este că șasiul vertical folosit pentru prinderea dispozitivelor de stocare poate fi complet demontat, lăsând spațiul complet neobstrucționat pentru componentele unui sistem personalizat de răcire cu apă. În acest caz, rămâi doar cu cele două locașuri pentru SSD-uri de 2.5 inch prevăzute în spatele plăcii de bază și eventuali conectori M.2 oferiți direct pe placa de bază. Ca o soluție de compromis, șasiul vertical poate fi montat invers pe latura opusă a carcasei, în acest caz fiind posibilă atârnarea directă a două HDD-uri de 3.5 inch, folosind piciorușele cauciucate incluse în pachetul cu accesorii.

Bine protejată de componentele fierbinți, sursa de alimentare se montează la partea de jos, într-un compartiment separat de restul carcasei.

Sursa de alimentare poate fi instalată/extrasă din calculator prin spatele carcasei, Fractal Design prevăzând un bracket detașabil care ne permite evităm cablurile organizate prin spatele plăcii de bază.

Fractal Design
foto: Fractal Design

Mutat la partea de sus, panoul de control oferă doi conectori USB-3.0 și unul USB-C, alături de obișnuiții conectori pentru căști și microfon.

Carcasa Vector RS Dark este compatibilă cu plăci de bază Mini-ITX, mATX, ATX, E-ATX și permite inclusiv montarea plăcii video în poziție verticală, pentru a fi admirată mai bine prin panoul din sticlă. Adaptorul necesar nu face însă parte din pachetul cu accesoriu, trebuind comandat separat.

Opțiuni pentru răcire și ventilație.

În configurația de bază, ventilația este asigurată cu trei ventilatoare de 140 mm/850rpm, două la partea din față și doar unul pe evacuare, lăsând vizibilitate neobturată prin panoul din sticlă preinstalat la partea de sus. Configurată cu grilajul de evacuare opțional, Vector RS Dark permite instalarea a nu mai puțin de 8 ventilatoare de 140mm (trei in față, trei la partea de sus, două jos și unul în spate). Alternativ, entuziaștii sistemelor de răcire cu apă pot instala până la 4 radiatoare: radiator de 280mm/360mm la partea de sus, 360mm/480mm în față, sau 240mm față + radiator de 240mm la partea de jos. Cei care achiziționează o placă video prevăzută cu sistem de răcire cu lichid vor putea monta radiatorul de 120mm în locul ventilatorului de evacuare de pe spatele carcasei.

Fractal Design Vector RS Dark
foto: Fractal Design

Admisia aerului se face atât pe la partea din față a carcasei, cât și de la partea de jos, inginerii Fractal Design prevăzând filtre de aer detașabile și piciorușe supraînălțate. Cele din urmă vor preveni obturarea aerisirii, spre exemplu, dacă așezi calculatorul pe covor. Din păcate, accesul pentru extragerea filtrelor în vederea curățării este puțin îngreunat de îndepărtarea capacului frontal, fixat prin clipsare.

Până la nouă dintre ventilatoarele instalate (3 cu PWM și 6 cu DC) pot fi conectate direct la fan hub-ul prevăzut cu alimentare proprie, cablul de control legat la unul dintre conectorii pentru ventilator ai plăcii de bază permițând ajustarea simultană a turației ventilatoarelor în funcție de un parametru la alegere (ex. temperatura CPU). Preîntâmpinând eventuale probleme de compatibilitate cu PC-ul configurat, Fractal Design a inclus în pachetul cu accesorii și un controller extern pentru sistemul de iluminare RGB, permițând alegerea jocurilor de lumini cu simple apăsări de buton.

Fractal Design Vector RS Dark
foto: Fractal Design

Performanțe Vector RS Dark și experiența la instalare

Pornind cu stângul, au reușit să ciobesc colțul panoului din sticlă aplicat pe capacul lateral, sticla securizată arătându-se deosebit de vulnerabilă la contactul cu alte suprafețe dure, cum ar fi dușumeaua placată cu gresie. Din fericire, garanția oferită de Fractal Design prevede astfel de accidente, oferind înlocuirea gratuită a elementelor vitrate. În cazul de față, doar un mic fragment din panoul din sticlă a „sărit”, aspectul estetic și integritatea structurală nefiind afectate.

Continuând cu mai multă atenție, am instalat o configurație AMD formată dintr-o placă de bază ATX bazată pe chipsetul X570 și procesorul Radeon R9 5950X, asistat cu un kit personalizat de răcire cu apă „reciclat” folosind componente folosite cu un PC anterior. Astfel, am montat un radiator de 240mm la partea din față și încă un radiator de 240mm la partea de jos a carcasei, acestea aspirând aer proaspăt de la exteriorul carcasei folosind patru ventilatoare de 120mm (până la 1300RPM, ajutate dinamic prin PWM). Cele trei ventilatoare de 140mm au rămas montate la partea de sus și spatele carcasei, după ce am substituit panoul din sticlă cu grila de aerisire opțională. Trebuie spus că pachetul include și un filtru de praf pentru partea sus a carcasei, însă am considerat că montarea acestuia nu este necesară, atât timp cât ventilatoare funcționează strict în modul de evacuare. În schimb, filtrele de prav prevăzute la partea din față și dedesubtul carcasei au fost lăsate la locul lor.

Fractal Design Vector RS Dark
foto: go4it

Pentru referință, waterblock-ul instalat pentru răcorirea procesorului este EK Supremacy EVO, iar pompa de circulație este Laing DDC-1 Plus Ultra, cu turație 4500rpm.

Testat la frecvențele implicite, procesorul Ryzen R9 5950X a atins o temperatură maximă de 54°C, stresat folosind aplicația Prime95 în modul AVX. Activând opțiunea PBO Boost, consumul procesorului a crescut de la 120W la aproape 240W, temperatura urcând la un respectabil 83°C. Totodată, folosind benchmark-ul Cinebench R20 am măsurat o creștere a performanțelor de 15% (de la 9850 puncte scor multi-core la 11350 puncte), exploatând nimic altceva decât capabilitățile de răcire oferite de sistemul de răcire cu apă. Desigur, carcasa Fractal Design Vector RS Dark are un rol instrumental în obținerea acestor rezultate, punând la dispoziție o platformă care permite o ventilație eficientă și poate acomoda componentele unui sistem de răcire foarte voluminos, aproape imposibil de strecurat într-o carcasă obișnuită.

Singura disponibilă la momentul testării, placa video instalată este un model Gigabyte AORUS RX 580 XTR, model supratactat recunoscut pentru sistemul de răcire foarte eficient. În mod predictibil, temperatura GPU nu a trecut de 67°C la setările stock, ajungând la 73°C cu nucleul RX 580 pe 14nm supratactat la 1500MHz, ducând la maximul slider-ul pentru voltaj și Power Limit.

Stresând ambele componente simultan (CPU+GPU), am constatat creșterea temperaturii GPU cu aproximativ 5°C peste valorile menționate anterior, în timp de temperatura raportată de CPU (cu PBO activ) a crescut cu doar 1°C.

În ce privește nivelul de zgomot, constată că ventilatoarele de 140mm livrate de Fractal Design sunt practic inaudibile chiar și la turația maximă de 850 RPM, asigurând totodată eliminarea eficientă a căldurii eliminată în carcasă de combinația CPU-GPU, aerul evacuat pe la partea dus sus și spatele carcasei fiind doar călduț, în condițiile unei temperaturi ambiante de 22°C.

Fractal Design Vector RS Dark
foto: go4it

Comparat funcționării cu capacul lateral detașat, zgomotul produs de placa video este mult diminuat, combinația formată din sticlă densă și panoul lateral placat cu bitum absorbind foarte bine vibrațiile și zgomotele care provin de la interiorul carcasei. Un rezultat similar este obținut și pentru ventilatoarele plasate la partea din față, panoul prevăzut cu fante de admisie dispuse pre lateral și orientate puțin în jos blocând vuietul de ventilator. De departe, cele mai zgomotoase ventilatoare sunt cele instalate la partea de jos a carcasei, sunetul acestora reflectându-se de podeaua placată cu gresie.

Pe partea de cable management, Fractal Design Vector RS Dark este visul oricărui modder, fantele dispuse pe conturul plăcii de bază permițând rutarea tuturor cablurilor direct spre partea din spate, unde este loc suficient pentru legarea acestora. Mai mult decât atât, zona rezervată dispozitivelor de stocare vine cu un capac suplimentar complet negru, care permite ascunderea găurilor de șuruburi și orice alte componente ascunse acolo. La final, zona plăcii de bază este tot ce se vede din exterior, iar dacă optezi pentru varianta Dark a carcasei Vector RS (cea din articol), sticlă destul de închisă la culoare îți va permite să te bucuri de toate jocurile de lumini RGB fără ca încăperea să fie inundată de lumini, ceea ce nu ar fi chiar de dorit pe timpul nopții.

Acestea fiind spuse, suprafețele din sticlă fumurie sunt un magnet pentru amprente, cu avantajul de a face interiorul mult mai interesant de privit.

Concluzie

Sensibil mai costisitoare decât o carcasă obișnuită și puțin fragilă, Vector RS Dark plusează însă cu performanțe de top pe partea de ventilație și fonoizolare, flexibilitate excelentă în privința componentelor care pot fi acomodate la interior și cable management foarte ușor de realizat. Mai mult, producătorul Fractal Design a reușit să livreze toate acestea dintr-un format relativ compact, lăsând multiple opțiuni pentru folosirea optimă a spațiului disponibil la interior.

Fractal Design Vector RS Dark
foto: Fractal Design

Deși, impresia finală este subiectivă, consider designul Vector RS Dark drept unul modern și elegant, producătorul suedez reușind să integreze iluminarea RGB fără ca aceasta să pară excesivă, punând în valoare construcția altfel dominată de negru, lăsând în centrul atenției componentele vizibile prin panourile vitrate.

Carcasa Fractal Design Vector RS Dark poate fi găsită în ofertele magazinelor din România la prețul de 1000 Lei, cu garanție 24 luni.

Părţi pozitive

Opțiuni excelente netru ventilație și instalarea radiatoarelor pentru watercooling
Design modular bine conceput
Panouri interschimbabile la partea de sus (sticlă sau grilă ventilație)
Opțiuni excelente pentru cable management
Performanțe excelente acustice și termice
Iluminare RGB

Părţi negative

Suprafețele din sticlă sunt un magnet pentru amprente și se pot sparge foarte ușor la manevrare neglijentă

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult