GTX 980 de la NVIDIA va fi integrat în laptop-uri de gaming

23.09.2015
GTX 980 de la NVIDIA va fi integrat în laptop-uri de gaming

NVIDIA a anunţat că plăcile sale grafice din seria GTX 980 vor fi integrate şi în computere portabile. Nu este vorba despre GTX 980M, varianta acestui GPU dedicată pentru laptop-uri, ci despre adevăratul 980 pentru PC-uri, în variantă completă, care se va găsi în laptop-urile dedicate gamerilor. Pe lângă performanţă nemaivăzută pentru o platformă mobilă, NVIDIA promite şi opţiuni avansate, disponibile până în prezent doar pe desktop-uri.

GPU-ul 980 pe care NVIDIA l-a anunţat pentru dispozitive mobile oferă aceealaşi cip pe arhitectură Maxwell, cu o frecvenţă de 1,1 GHz, 2048 de nuclee CUDA şi opţiuni de 4 sau 8 GB memori GDDR5 (cu viteză de 7 Gbps). Această soluţie grafică ar trebui să ofere performanţă de top în toate jocurile video ale momentului, depăşind cifra magică de 60 de cadre pe secundă în cele mai noi titluri, pe setări maxime. Au fost deja confirmate laptop-uri care vor fi livrate cu această placă grafică, precum ASUS GX700 (primul laptop cu răcire pe apă), MSI GT80 (care va oferi şi o variantă SLi cu două astfel de cipuri), cât şi modele Aorus de la Gigabyte şi P870DM de la Clevo.

Conform NVIDIA, noul GPU ar trebui să ofere performanţă comparabilă cu cea de pe PC-uri desktop, alături de toate facilităţile disponibile pe un PC clasic. Există acces la setări de overclocking şi setări de viteză a ventilatoarelor, cât şi promisiunea că sistemele portabile cu GTX 980 se încadrează în cerinţele pentru a oferi experienţe de realitate virtuală de calitate. Mai mult, cei care doresc o experienţă de joc pe mai multe display-uri nu ar trebui să se îngrijoreze, soluţia grafică de la NVIDIA oferind suport pentru trei display-uri în acelaşi timp, dacă există destule port-uri pe sistemele construite de parteneri.

Laptop-urile echipate cu GTX 980 vor ajunge pe piaţă în viitorul apropiat, iar preţurile cu siguranţă nu vor fi mici. Acestea vor fi anunţate însă de fiecare producător în parte.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult