Intel anunță noi denumiri pentru procesoare. Le va separa în gamele Core și Core Ultra

16.06.2023
Intel anunță noi denumiri pentru procesoare. Le va separa în gamele Core și Core Ultra

Intel a anunțat cea mai mare schimbare în gama sa de produse de la lansarea primelor procesoare Core din urmă cu 15 ani. Denumirile pe care le cunoaștem în prezent precum Core i3, i5, i7 și i9 vor fi acum diferite. Intel anunță că renunță la „i” dar și la promovarea numărului generației în branding-ul general, folosit pentru a descrie noile procesoare pentru laptop-uri și PC-uri desktop. Noile nume nu sunt însă obligatoriu mai simple, unii clienți putând fi chiar mai confuzi după schimbarea de nume.

Procesoarele Intel Core sunt variantele „mainstream” din prezent, fără capabilități avansate

Începând cu următoarea generație de procesoare, Meteor Lake, procesoarele Intel Core vor primi alte denumiri. Această schimbare este considerată necesară în cadrul Intel, întrucât această lansare va marca câteva schimbări semnificative. Deși nu au fost confirmate toate, se pare că Intel va trece, în sfârșit, la un design cu mai multe chiplett-uri interne, ceva ce AMD oferă de câteva generații deja. De asemenea, acestea vor fi primele procesoare Intel produse în fabricile TSMC, pe un proces de fabricație numit Intel 4.

Intel Brand Update Press Deck_03

Primele modele cu noile denumiri vor fi lansate cândva în toamna acestui an, mai întâi pentru laptop-uri. Nu este clar dacă Meteor Lake va ajunge însă și pe desktop. Zvonurile afirmă că următoarele procesoare de PC vor fi compatibile cu socket-ul 1700 și plăcile de bază Z690 și Z790, deci probabil că vom asista la un Raptor Lake refresh, cu mici îmbunătățiri.

Vor exista acum două game de produse. Gama Intel Core va integra modelele Core 3, Core 5 și Core 7. Acestea vor fi procesoarele mainstream, fără capabilități de overclocking, care aveau de obicei denumiri fără sufixuri. De exemplu Intel Core i5-13600 ar fi sub noua denumire Intel Core 5 13600. Desigur, numele nu vor fi schimbate pentru procesoarele deja lansate, iar noile modele vor avea un număr de model din patru caractere, sugerând și o resetare de generații. Primele modele s-ar putea să pornească de la denumirile „10XX”.

intel core 3 5 7

Modelele Core Ultra sunt echivalentele modelelor K/KS din prezent

Desigur, Intel a avut pe piață întotdeauna și variante superioare ale procesoarelor „standard”, care ating frecvențe mai mari și pot fi și overclock-ate. Acelea erau marcate de obicei cu literele K, KS, H, HQ sau HK, în funcție de platformă și caracteristici. Acum, acestea fac parte din seria Intel Core Ultra. În Ultra avem însă doar Core Ultra 5, Core Ultra 7 și Core Ultra 9. Practic, echivalentele i3 din prezent nu primesc variante de acest gen, iar echivalentul i9 există doar în gama Ultra.

Ne așteptăm să vedem aici procesoarele realizate special pentru gaming, sau pentru computere profesionale și de performanță înaltă.

Intel Brand Update Press Deck_08

Rămâne de văzut cum va arăta această schimbare atunci când produse echipate cu astfel de procesoare vor ajunge la raft, însă este important de reținut că nu mai avem „i” înaintea cifrei care reprezintă clasa de performanță a unui procesor, iar modelele marcate cu Ultra sunt mai performante și probabil permit overclocking manual. Ne așteptăm ca primele procesoare din noile serii Intel Core să fie mai întâi dedicate laptop-urilor ultra portabile, urmând ca apoi să fie lansate cele pentru laptop-uri de performanță și mult mai târziu să le vedem și pe desktop-uri.

sursa: AnandTech

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult