Intel ar putea lansa anul acesta procesoare pe 5nm fabricate de TSMC

21.01.2021
Intel ar putea lansa anul acesta procesoare pe 5nm fabricate de TSMC

Compania TrendForce, care realizează studii de piață și analize de afaceri, anunță că Intel va începe în 2021 producția de procesoare pe arhitectură de 5nm în fabricila TSMC, după mai mulți ani în care nu a reușit să își mute producția proprie de procesoare pe 10 sau 7nm. Pentru început, modele din gama de bază Intel Core i3 vor fi dezvoltate de către compania taiwaneză, urmând ca în 2022 să fie produse și modele din gamele mid-range și high-end pe un proces de 3nm.

Intel apelează la TSMC pentru producția de procesoare pe 5nm

Intel a reușit în ultimii doi ani să treacă de la procesul de fabricație pe 14nm la cel pe 10nm, dar numai pe hardware-ul dedicat laptop-urilor ultra-portabile. Procesoarele pentru computere performante, fie ele de tip desktop sau notebook, au rămas pe vechiul nod de 14nm, iar așa va rămâne inclusiv pe generația următoare, Intel Core de generație a 11-a, pentru desktop-uri.

Procesoarele Intel Core i3 din cea de-a doua jumătate a anului 2021, probabil tot pentru computere ultra portabile, vor fi construite în fabricile TSMC pe 5nm, ceea ce ar sugera o îmbunătățire semnificativă la capitolul consum de energie. Trecerea la un proces de fabricație semnificativ ar trebui să ofere avantaje vizibile.

Momentan, TSMC produce procesoare pe 5nm pentru companii precum Apple și Qualcomm, în timp ce doar Samsung mai deține linii de producție de acest gen.

Mutarea procesoarelor Core i3 în fabricile TSMC va elibera liniile de producție Intel pentru a produce mai multe procesoare din gamele superioare, care în general au margini de profit mai mari. De asemenea, odată cu adopția procesului de fabricație de 3nm în a doua jumătate a anului 2022 pentru modelele Core i5 și Core i7, Intel ar putea să ajungă din urmă concurența și să câștige din terenul pierdut în ultimii ani. AMD, competitorul principal al companiei, are deja de anul trecut procesoare pe 7nm pe computere portabile și ar putea trece anul viitor pe un proces de 5nm.

Desigur, implicând TSMC în ecuație, profitul companiei pe aceste procesoare va scădea, însă așa compania ar putea câștiga timpul necesar pentru îmbunătățirea proceselor proprii de fabricație pentru a muta la un moment dat această producție înapoi în fabricile sale.

sursa: TrendForce

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult