Intel Atom 330 dual core – performanţă aproape dublă

22.09.2008
Intel Atom 330 dual core – performanţă aproape dublă

Lansarea lui Intel Atom nu se putea să fie mai propice pentru o întreagă serie de laptop-uri ultraportabile ieftine, denumite la ora actuală netbook-uri. Gigantul producător de procesoare venea cu un model de mici dimensiuni şi care consuma doar 4 W. La ora actuală Atom poate fi găsit în Eee PC-ul aproape oricărui producător cunoscut de portabile. După succesul de necontestat pe care l-a avut, subliniat chiar de o criză de aprovizionare, versiunea cu două nuclee, Intel Atom 330, era foarte aşteptată. Cu toate că Intel anunţase disponibilitatea lor în trimestrul 4, iată că un comunicat de presă oficial îi invită pe cei interesaţi să plaseze comenzi.

Intel Atom 230 cu un singur nucleu

Mai mult, se pare că baieţii de la Guru3D au reuşit să pună mâna pe un sample de placă de bază cu Atom-ul 330 lipit pe ea. Modelul produs de ECS are nişte dimensiuni minuscule, 17 x 17 cm, şi vine doar cu un slot de memorie RAM şi un slot PCI. Procesorul în sine dezamăgeşte dintr-un anume punct de vedere. Cei de la Intel au luat două nuclee Atom şi le-au pus pe acelaşi chip. În concluzie, procesorul rezultat are 1 MB de memorie level 2 cache şi consumă, în mod evident, 8 W. Acesta este un motiv pentru care producătorii de portabile ieftine încă se mai gândesc dacă includerea lui în viitoarele modele de netbook-uri este o decizie înţeleaptă, ţinând cont de impactul pe care l-ar putea avea asupra autonomiei.

Placa de baza ECS cu Intel Atom 330 dual core

Testele de la Guru3D au fost făcute cam în pripă şi nu au inclus comparaţii cu performanţele obţinute de versiunea cu un singur nucleu a lui Intel Atom. Însă o comparaţie între două teste independente cu Atom 230 şi 330 arată că performanţa celui din urmă este aproape dublă decât cea a modelului iniţial. Suntem şi noi curioşi cum se vor comporta dispozitivele ce vor încorpora noile Intel Atom 330 dual core.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News