Intel GD1 este primul GPU discret livrat de Intel după mai bine de 20 ani

23.10.2020
Intel GD1 este primul GPU discret livrat de Intel după mai bine de 20 ani

Venind ca o slabă consolare după cel mai recent buletin cu veniturile realizate, vestea că Intel livrează primul accelerator grafic de sine stătător după mai bine de 20 ani de absență din rândul furnizorilor de soluții grafice a reaprins, puțin, speranțele investitorilor cum că Intel ar putea face concurență reală rivalilor AMD și și NVIDIA pe segmentul soluțiilor discrete de accelerare grafică.

Denumit Intel DG1, noul produs nu își propune nici pe departe să lovească în ierarhia deja stabilită a furnizorilor de acceleratoare grafice, ci doar să ofere o alternativă ușor mai performantă la soluțiile de tip grafică integrată, livrată cu actuala generație de procesoare Inte. Altfel spus, Intel și-a propus să se concureze pe sine, deocamdată.

intel

Intel pune bazele unei noi familii de acceleratoare grafice discrete

Cu nume comercial Irix Xe Max, noul GPU va apărea ca soluție discretă și opțională de accelerare GPU, de folosit cu noua familie de procesoare Tiger Lake, respectiv ca alternativă la produsele livrate în mod normal de NVIDIA, sau AMD.

Așteptate să aibă debutul în magazine începând cu semestrul Q4-2020, noile soluții pentru accelerare grafică for oferi creșteri consistente de performanță, comparat implementărilor GT3e și GT4e livrate de Intel pe unele sisteme de tip ultra-portabil.

intel

Totuși, GD1 nu este un succesor pentru familia GT3e și GT4e, ci o arhitectură de GPU complet nouă pe care Intel speră să o dezvolte în direcția segmentului de gaming, viitoarea arhitectură Xe-HPG urmând să livreze un nivel de performanță mult mai competitiv, chiar dacă nu la nivelul unui flagship NVIDIA sau AMD.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult