Intel lansează primele plăci grafice Xe pentru PC-uri desktop: DG1 cu 4 GB VRAM

27.01.2021
Intel lansează primele plăci grafice Xe pentru PC-uri desktop: DG1 cu 4 GB VRAM

Intel a anunțat primele sale plăci grafice din gama Xe încă din 2019, însă abia în 2020 am primit și primele computere echipate cu acest hardware. Primele cipuri grafice Xe au fost integrate în procesoarele Intel din generația Tiger Lake, dedicate computerelor ultra portabile, însă din 2021 vom vedea astfel de componente și în PC-uri desktop: plăcile DG1. Asta nu înseamnă că de mâine vom putea comanda de pe magazine de specialitate plăci grafice de la Intel. Nu încă.

Intel Xe DG1 va fi regăsit în sisteme preconfigurate

Noile plăci grafice Intel vor fi produse tot în parteneriat cu companii care dezvoltă hardware de PC, precum ASUS sau MSI. Modelul DG-1 va fi echipat cu 4 GB memorie și 80 de fire de execuție, pentru o performanță teoretică maximă de 2 TFLOPs. În comparație, un GPU NVIDIA de top, NVIDIA RTX 3080, are o putere de 33,1 TFLOPS.

Astfel, este destul de clar că aceste cipuri grafice nu sunt dedicate gamerilor, ci computerelor de tip office sau care rulează aplicații complexe care nu au un accent pus pe grafică 3D. Acestea vor permite unor sisteme mai ieftine să beneficieze de capabilități avansate precum conectarea mai multor monitoare sau afișarea de conținut în rezoluție 4K, cu tot cu suport pentru refresh rate variabil, o capabilitate modernă, de altfel. Dar cel mai interesant este suportul pentru noul codec video AV1, care va permite transmisii live la calitate mai înaltă și va scădea consumul de internet pentru conținut multimedia.

Plăcile grafice Intel DG1 nu vor intra însă pe piața liberă, ci vor fi vândute de către companii în sisteme reconfigurate. Majoritatea vor ajunge cel mai probabil pe birourile corporațiilor și pe câteva sisteme de buget destinate clienților finali.

Lansarea DG1 prima din ultimii 20 de ani când Intel vine cu o nouă linie de acceleratoare grafice dedicate pentru computere desktop.

sursa: The Verge

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult