Intel Next Unit of Computing – viitorul sistemelor Desktop PC

Intel Next Unit of Computing - viitorul sistemelor Desktop PC

Chiar dacă atenţia utilizatorilor pare să se mute tot mai mult asupra tabletelor şi telefoane inteligente, Intel vrea să ne arate că şi PC-ul desktop poate evolua, oferind flexibilitate şi performanţe competitive fără a ocupa întreaga masă de birou.

Intel Next Unit of Computing

Mini PC-ul concept, primul din seria Intel Next Unit of Computing (NUC), este nimic altceva decât un PC desktop intrat la apâ, atât de mult încât poate fi ascuns fără probleme în spatele monitorului sau televizorului din sufragerie. Chiar dacă nu este primul dispozitiv de acest gen, mulţi producători hardware lansând în ultimii ani variante proprii de mini PC-uri, prototipul Intel diferă prin nivelul de performanţă oferit, ce este comparabil unui PC de mărime normală.

Intel Next Unit of Computing - performanţe superioare într-un pachet compact

În cutiuţa cu dimensiuni 10 x 10 cm şi nu foarte groasă, Intel a reuşit să acomodeze un procesor Ivy Bridge ULV din gama Core i3-3217U (dual-core la 1.8 GHz + HyperThreading), montat prin lipire pe o placă de bază cu chipset QS77 PCH. Aceasta acomodează două module SO-DIMM DDR3 în configuraţie dual-channel, pentru un total de 16 GB memorie RAM. Spaţiul de stocare este asigurat de un dispozitiv SSD cu interfaţă mSATA, iar slotul mini PCIe permite instalarea unei plăci de reţea WiFi. Interfaţa grafică Intel HD 4000 poate gestiona două ecrane ataşate prin conexiune HDMI, sau HDMI + conector Thunderbolt.

Având un consum de energie aproape neglijabil şi fără hard disk sensibil la variaţii mari de temperatură, mini PC-ul cu design Intel NUP poate fi răcit apelând la un radiator de mici dimensiuni şi ventilator de circulaţie silenţios.

Mecanismul de prindere compatibil VESA permite fixarea carcasei de spatele monitorului sau televizorul LCD, iar cu un set format din tastatură şi mouse wireless putem rezolva elegant problema firelor inestetice. Singurele cabluri de care mai trebuie ţinut cont este cel pentru semnal video şi cel de alimentare, ataşat unui adaptor AC extern de 65W.

Intel Next Unit of Computing - silenţiozitate şi consum de energie redus

Actualul prototip Intel Next Unit of Computing vine cu port Gigabit LAN şi doar doi conectori USB 2.0. Pentru semnal video şi audio avem de ales între două ieşiri HDMI, sau o ieşire HDMI + conector Intel Thunderbolt.

Intel Next Unit of Computing - gata cu hard disk-urile clasice

Pentru viitor sunt aşteptate configuraţii bazate pe procesoare SoC (system on chip) din familia Intel Haswell. Pe lângă frecvenţe mărite pe partea de CPU, noile procesoare vor include şi nuclee grafice din familia GT3, cu performanţe aproximativ duble faţă de ce poate fi atins cu procesoarele Ivy Bridge din generaţia actuală. După cum arată şi demonstraţiile oferite chiar de Intel, procesoarele Haswell cu grafică GT3 pot reda în condiţii bune jocuri de generaţie recentă, eliminând măcar parţial nevoia pentru utilizarea de plăci video dedicate.

Performanţele configuraţiei cu procesor Ivy Bridge ULV din gama Core i3-3217U

Primele sisteme mini PC bazate pe designul Intel Next Unit of Computing ar trebui să-şi facă apariţia în magazine în prima parte a anului viitor, oferind competiţie serioasă PC-urilor desktop tradiţionale. Singurul obstacol serios de care ne-am putea lovi sunt costurile ridicate induse de hardware, care dacă nu coboară suficient de mult sub nivelul laptopurilor din clasa ultrabook, ar putea să îngreuneze considerabil adoptarea noului concept de către public.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult