Intel şi AMD pregătesc seria de procesoare Core H, cu grafică integrată Radeon Vega şi memorii HBM2

07.11.2017
Intel şi AMD pregătesc seria de procesoare Core H, cu grafică integrată Radeon Vega şi memorii HBM2

Oricât de improbabil ar părea, Intel a anunţat începerea unei colaborări cu AMD pentru dezvoltarea unei noi serii de procesoare, echipate cu nuclee Intel Core 8-th gen şi GPU furnizat de Radeon Technologies Group, divizia AMD pentru procesoare grafice.

Cu un consum TDP de 35W – 45W, procesoarele Intel Core H sunt optimizate pentru a oferi un nivel ridicat de performanţă şi eficienţă atât la partea de CPU, cât şi cea de GPU, unde nucleul Radeon Vega asistat cu memorii HBM2 reprezintă o soluţie mult mai compactă şi mai puţin costisitoare decât plăcile video dedicate furnizate de NVIDIA.

În timp ce portabilele echipate cu procesoare AMD APU din noua serie Raven Ridge (nuclee Ryzen) vor putea fi găsite la preţuri poziţionate în general sub pragul de 1000 dolari, portabilele echipate cu procesoare Intel Core H vor avea preţuri de 1200 – 1400 dolari, comparabil unui laptop de gaming echipat cu grafică NVIDIA. Însă designul va fi mai compact, consumul de energie mai mic şi performanţele oferite la un nivel comparabil, sau mai bune.

Trebuie spus că implementarea de GPU furnizată de AMD rivalului Intel este superioară celei folosite cu propriile chip-ui Raven Ridge. Lipsite de suportul HBM2, acestea folosesc memoria de sistem DDR4 pentru accelerare grafică, limitând nivelul de performanţă oferit.

Cu toate acestea, diferenţa consistentă de preţ ar trebui să evite aducerea portabilelor echipate cu procesoare Intel Core H în competiţie directă cu cele motorizate de soluţii AMD Raven Ridge. În plus, este rezonabil să credem că AMD obţine marje de profit consistente de pe urma soluţiilor grafice livrate către Intel, iar ca volum, vânzările ar putea fi oricum mai mari decât cele realizate cu propriile implementări APU. 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult