Intel va unifica dezvoltarea procesoarelor PC şi Mobile într-o singură divizie: Client Computing Group

18.11.2014
Intel va unifica dezvoltarea procesoarelor PC şi Mobile într-o singură divizie: Client Computing Group

Fondată în 2011, odată cu achiziţia portofoliului de produse wireless de la Infineon, divizia Intel Mobile and Communications Group a avut dificila sarcină de a dezvolta platformele hardware cu care gigantul procesoarelor x86 ar fi trebuit să recupereze handicapul din domeniul terminalelor mobile. Ascensiunea platformelor integrate Atom a fost rapidă şi impresionantă, însă aceasta nu a fost şi suficientă pentru a produce şi profit.

Divizia Mobile and Communications Group are în portofoliul său nu doar platformele mobile Atom, ci şi soluţiile wireless hardware 3G, Wi-Fi, GPS sau Bluetooth. Divizia îşi poate asuma meritele dezvoltării rapide a platformei Atom, care în doar doi ani a devenit o soluţie performantă impresionantă, şi a primelor modem-uri radio, care au apărut deja într-o serie de telefoane sau tablete produse de către Samsung şi alţii. Aceste performanţe tehnice nu s-au regăsit însă şi în bilanţurile trimestriale, Divizia Mobile and Communications Group confruntându-se cu pierderi constante care au atins valoarea de un miliard de dolari doar în cursul ultimului trimestru.

Planurile Intel pentru 2014 urmăresc vânzarea a 40 de milioane de cipuri pentru telefoane sau tablete, şi acestea se pare că vor fi şi depăşite. În acelaşi timp însă, compania a oferit subvenţii consistente celor care au adoptat soluţiile sale x86 pentru telefoane sau tablete, iar acest efort financiar a provocat pierderi de trei miliarde de dolari în primele nouă luni ale acestui an.

În aceste condiţii, managerul Brian Krzanich a dezvăluit că divizia Mobile and Communications Group va fi separată în două entităţi distincte. Prima dintre acestea va prelua dezvoltarea produselor wireless şi va funcţiona separat sub o nouă denumire, în timp ce echipele care au dezvoltat soluţiile integrate Atom vor fi încorporate în cadrul diviziei de procesoare x86 pentru PC si vor funcţiona împreună în cadrul noii divizii Client Computing Group.

În ciuda recesiunii pieţei PC, divizia de procesoare x86 de la Intel a avut rezultate foarte bune, iar conducerea se pare că speră că această unificare a eforturilor de dezvoltare va influenţa şi gama de produse pentru terminalele mobile. Copilul favorit al companiei, divizia de procesoare PC a beneficiat întotdeauna de cei mai buni ingineri, de acces privilegiat la cele mai noi benzi de producţie şi de un ritm de dezvoltare susţinut, în timp ce fosta divizie Mobile and Communication Group a trebuit să aştepte şi să se mulţumească cu locul secund. În urma acestei schimbări, presupunem că Intel doreşte ca ritmul de dezvoltare al procesoarelor Atom să fie accelerat, eliminăndu-se astfel sincope precum cea care a făcut ca vechea arhitectură Bonnell să aştepte patru ani până a fost înlocuită cu mult mai performanta Silvermont. În plus, după cum am văzut odată cu lansarea noului Core-M, diferenţele dintre soluţii PC şi cele pentru terminale mobile încep să se estompeze, iar fuziunea are şi mai mult sens.

Această schimbare în structura internă Intel va surveni la începutul anului viitor, rezultatele urmând să fie vizibile probabil un an mai târziu.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News