Intel în trimestrul trei: veniturile diviziei PC în creştere, dar divizia Mobile este o gaură neagră

15.10.2014
Intel în trimestrul trei: veniturile diviziei PC în creştere, dar divizia Mobile este o gaură neagră

Acum câteva zile, IDC şi Garner au afirmat că piaţa PC pare stabilizată, scăderea acesteia fiind infimă iar prognozele favorabile, iar Intel pare să fi profitat cel mai bine de acest aspect dacă judecăm după cifrele anunţate ieri. Dacă prestaţia diviziei PC a fost bună, divizia de cipuri pentru platformele mobile nu dă însă deloc semne încurajatoare, aceasta continuând să fie o gaură neagră financiară.

Conform rezultate financiare pentru cel de-al treilea trimestru al acestui an care au fost anunţate ieri, Intel s-a bucurat de cele mai fructuoase trei luni din istoria sa. În acest trimestru, compania a înregistrat venituri de 14,55 miliarde de dolari, în creştere cu 8 procente faţă de rezultatele obţinute în aceeaşi perioadă a anului trecut, iar profitul companiei a atins valoarea de 3,3 miliarde de dolari, şi el în creştere de 12 procente de la an la an.

Divizia PC Client Group, care acoperă tot portofoliu de cipuri pentru laptopuri, desktopuri, sisteme hibride şi soluţii de reţea consumer, a obţinut venituri de 9,1 miliarde de dolari, o creştere de 9 procente de la valoarea atinsă acum un an. În timp ce preţul mediu de vânzare al produselor din acest segment a scăzut cu 5 procente de la an la an, această divizie s-a bucurat de o creştere a numărului de unităţi vândute de 15 procente, ceea ce arată că producătorii de PC sunt şi ei optimişti atunci când privesc către cel de-al patrulea trimestru al anului.

Data Center Group, diviza de servere, soluţii de reţea corporate şi unităţi de stocare, s-a bucurat şi ea de o creştere de 15 procente a veniturilor şi a contribuit cu 13,7 miliarde. Divizia Internet of Things, care a fost fondată acum un an, s-a bucurat şi ea de o creştere de 12 procente, veniturile acesteia ridicând-se 0,53 miliarde de dolari.

Dacă cel mai bun trimestru financiar din istoria Intel s-a bazat tocmai pe creşterea suferindelor segmente tradiţionale precum cel PC, un lucru îmbucurător deoarece aduce o notă de optimism justificat într-o perioadă în care producătorii se luptă cu concurenţă dură a platformelor mobile, Intel continuă să piară mulţi bani cu divizia sa de cipuri pentru telefoane şi tablete.

Din punct de vedere tehnologic, evoluţia Intel în acest domeniu a fost frumoasă. De la micul şi anemicul cip Medfield lansat acum doi ani, compania a ajuns puternicele şi accesibilele soluţii din familia Bay Trail-M, pe care le-am văzut la lucru în repetate rânduri. Din punct de vedere financiar, lupta cu rivalii precum Qualcomm este însă extrem de dificilă, preţurile scăzute şi ajutoarele acordate producătorilor care implementează soluţii mobile Intel punându-şi amprenta asupra performanţelor diviziei Mobile Group.

În cel de-al treilea trimestru al acestui an, divizia de cipuri pentru platformele mobile a obţinut venituri de numai 1 milion de dolari, o scădere de 99,7 de procente de la valorile atinse acum un an. De profituri nici nu mai poate fi vorba, Mobile Group aducând pierderi de 1 miliard de dolari numai în aceste trei luni şi de 3,1 miliarde de la începutul anului. Compania este capabilă să susţină în acest moment aceste pierderi pentru a-şi asigura o bază de integratori pe care se va putea baza în viitor, însă faptul că integratorii săi sunt în general implicaţi în segmentul inferior al pieţei ne face să credem că Intel are în faţă o bătălie lungă şi foarte dificilă cu rivalii din scena ARM.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News