Într-o țară din Europa se vând mai multe mașini electrice decât cele tradiționale

05.01.2021
Într-o țară din Europa se vând mai multe mașini electrice decât cele tradiționale

Norvegia este una dintre cele mai dezvoltate țări din lume atunci când vine vorba despre adopția de mașini electrice. Conform Reuters, în 2020, peste jumătate din toate mașinile vândute în această țară au fost electrice, în timp ce procentul de mașini care includ și motoare electrice este și mai mare atunci când sunt luate în calcul și modelele hibride. Se pare că mașinile Tesla și Audi au fost preferate de către norvegieni.

Norvegia încurajează adopția de mașini electrice și renunțarea la mașinile cu combustibili fosili

Această statistică este valabilă pentru întregul an 2020, după ce în martie 2019, proporția de vânzări de mașini electrice depășea pentru prima dată proporția mașinilor cu carburanți fosili. Norvegia este însă una dintre țările care încurajează direct tranziția de la mașini tradiționale la cele electrice, folosind un fond național prin care oferă subvenții pentru cei care aleg astfel de vehicule.

Cumpărătorii de mașini electrice din Norvegia pot fi scutiți de TVA la achiziție, pot fi scutiți de taxe de import, taxe de drumuri și pot beneficia chiar și de gratuitate la trecerea podurilor cu plată, parcare gratuită, sau zero taxe pe mașinile electrice ale firmelor. De asemenea, vehiculele electrice pot folosi benzile pentru autobuze și primesc subvenții pentru casarea mașinilor cu motoare cu combustie internă.

În același timp, mașinile cu combustibili fosili sunt taxate în plus, iar stațiile de încărcare pentru mașini electrice sunt disponibile pe toate drumurile principale ale țării. Norvegia speră ca până în 2025 să nu mai fie vândute mașini tradiționale pe teritoriul țării.

Modelele electrice preferate de norvegieni în 2020 au fost mașini „vedetă” precum Tesla Model 3 și Audi e-tron, dar și modelul e-Golf de la Volkswagen, Hyundai Kona și Nissan Leaf.

sursa: Reuters

Urmărește Go4IT.ro pe Google News