Kingston KC2500 1TB SSD review: cel mai bun upgrade pentru orice fel de computer

07.10.2020
Kingston KC2500 1TB SSD review: cel mai bun upgrade pentru orice fel de computer

De mai bine de 10 ani, cel mai bun upgrade de performanță, recomandat de către toți cei care au o câtuși de mică legătură cu domeniul PC-urilor, este instalarea unui SSD. Mediul de stocare pe format flash este semnificativ mai rapid decât cel magnetic cu componente mecanice, iar în ultimii câțiva ani, odată cu dezvoltarea standardului NVMe, care folosește magistrala PCI-Express pentru transferul de date, vitezele au ajuns să atingă viteze uimitoare. Astăzi avem spre testare modelul Kingston KC2500 în varianta de 1 TB, un SSD de performanță înaltă, recomandat pentru utilizare atât în stații de lucru, cât și în computere de performanță înaltă.

Kingston KC2500 este un SSD la prima vedere… simplu

În ciuda faptului că avem de a face cu un SSD performant, cei de la Kingston nu sunt interesați să investească prea mult efort în design-ul său. Am văzut alte modele în culori atractive, sau cu un branding mai strident, însă KC2500 este un SSD cât se poate de obișnuit din punct de vedere vizual. Acesta nu vine cu vreo soluție de răcire proprietară, sau cu vreun sticker colorat în partea de sus. Este un simplu SSD cu un PCB de culoare neagră, acoperit cu cipuri pe ambele părți. Sticker-ul de deasupra lui nu include informații noi, pe care nu le-ai fi găsi pe pagina de produs de unde l-ai cumpărat.

Avem de a face cu un SSD pe format M.2 de tip NVMe, care folosește magistrala PCI-Express 3.0 x4 pentru a asigura peste 2 GB/s la scriere și peste 3 GB/s la citire, spune Kingston. De fapt, valorile prezentate de companie sunt mult mai mari decât cele pe care le-am atins în testele noastre, însă asta pentru că toți producătorii vorbesc despre vitezele de top ale modelelor de top. Noi am testat aici doar varianta de 1 TB, iar vitezele rezultate sunt valabile doar pentru aceasta. Variantele cu capacitate de stocare mai mică sunt de obicei mai lente, iar cele cu mai multă stocare sunt mai rapide.

Kingston KC2500 true image

KC2500 nici măcar nu vine în vreun ambalaj foarte complex. SSD-ul este livrat într-un blister, iar la interior, singurul lucru în plus pe care l-am găsit a fost un cod de activare pentru software-ul True Image HD Cloning de la Acronis, folosit pentru a clona o unitate de stocare deja existentă pe acest model. În cazul nostru, nu a fost necesară clonarea, pentru că nu am înlocuit un drive deja existent, ci am adăugat SSD-ul într-un slot liber din PC.

Am testat SSD-ul pe un sistem puternic

Am testat SSD-ul KC2500 de la Kingston pe un sistem destul de modern, capabil să împingă performanțele sale la maximum. Este vorba despre un computer care are la bază procesorul AMD Ryzen 7 3700X, un model high-end cu 8 nuclee și 16 fire de execuție, care rulează de obicei la frecvențe boost între 4,1 și 4,25 GHz. Acesta beneficiază de memorii XPG GAMMIX D41, două bucăți de 8 GB la 3.200 MHz și sunt instalate pe o placă de bază Gigabyte AORUS Master X570, vârful de gamă al companiei pentru platforma Zen 2 de la AMD, care beneficiază de trei slot-uri M.2 pe format PCI-Express 4.0.

Acest SSD, fiind un model pe PCI-Express 3.0, nici nu are cum să fie limitat în vreun fel de acest computer, având la dispoziție mai multă lățime de bandă decât poate el să ducă. Un avantaj al acestui model este însă că majoritatea computerelor moderne pot beneficia de întreaga sa performanță, fără a fi necesar un upgrade. Majoritatea plăcilor de bază Intel și AMD beneficiază de slot-uri PCI-Express 3.0 și la fel și laptop-urile produse în ultimii câțiva ani.

Kingston KC2500 back

Despre Kingston KC2500

Kingston KC2500 este un SSD potrivit multor cazuri de utilizare. Compania îl recomandă pentru utilizarea în desktop-uri obișnuite, în stații de lucru și în computere de înaltă performanță. Eu adaug pe listă și computerele de gaming, întrucât sunt șanse mari ca dacă ai un procesor de top și o placă de bază „țeapănă”, să ai și o placă grafică pe măsură.

Acesta poate fi folosit fără probleme și în mediul corporate, acolo unde criptarea datelor este un aspect important.  De aceea, Kingston oferă pe acest model criptare hardware end-to-end XTS-AES pe 256 biți, care poate fi integrată în diverse sisteme de securitate precum Symantec, McAfee, WinMagic sau altele. Pagina oficială menționează și suport pentru Microsoft eDrive, pentru utilizarea alături de funcția BitLocker din Windows.

Kingston KC2500

Acesta este un SSD construit folosind tehnologia 3D NAND TLC, adică stochează datele pe trei niveluri, o tehnologie ceva mai performantă și mai fiabilă în timp decât noile SSD-uri QLC.

Performanță

Am testat SSD-ul folosind două aplicații de teste pentru a verifica performanța promisă de către Kingston. Este vorba despre CrystalDiskMark, deja un standard pentru testarea de unități de stocare și Anvil Storage pentru că oferă și informații despre numărul de operații pe secundă posibile. Rezultatele sunt în grafic, cu peste 2 GB la scriere și peste 3 GB la citire.

Benchmark

  • CrystalDiskMark SEQ1M Q8T1 – Read: 3.226 MB/s | Write: 2.213 MB/s
  • Anvil Storage Utilities Seq 4MB – Read: 2.519 MB/s, 153.001 IOPS | Write: 1.638 MB/s, 263.315 IOPS

Pentru că nu folosește o soluție de răcire proprietară, SSD-ul a fost folosit cu răcirea plăcii de bază, care oferă un pad termal și o bucată mare de metal, care ar trebui să ajute la disiparea căldurii. În utilizare normală, fără o soluție de răcire activă sau pasivă, probabil că cipurile se vor încălzi mai tare în timp. Neavând la dispoziție un termometru cu laser sau o cameră FLIR, nu am putut testa căldura.

La transferuri de date mari, viteza de scriere a fost de 1,2 GB/s pentru 120 GB de date, transfer care a avut loc în puțin peste un minut. Viteza a rămas constantă pe toată perioada transferului.

Concluzii

Kingston KC2500 este un SSD de performanță înaltă, pe care te poți baza într-un computer de la care ai nevoie de performanță de top. Fie că îl pui într-un PC desktop sau pe un laptop, vei simți imediat diferența de performanță față de un HDD sau chiar și față de alte SSD-uri „clasice” precum cele pe format SATA, în cazul în care vei rula aplicații, jocuri sau chiar sistemul de operare direct de pe el.

Părţi pozitive

+ Foarte performant
+ Include software de clonare
+ Design simplu care se potrivește ușor în orice setup

Părţi negative

- Este scump în comparație cu alte modele concurente
- Nu include șuruburi în pachet

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult