Lansat în 1991, ecosistemul Linux a ajuns în 2023 la 3% cotă de piață

12.07.2023
Lansat în 1991, ecosistemul Linux a ajuns în 2023 la 3% cotă de piață

Prezentat drept libertatea absolută pentru adepții software-ului open-source, ecosistemul Linux a ajuns în 2023 la 3% cotă de piață, facilitată îndeosebi de mediul business care a selectat această platformă ca pe o modalitate de reducere a costurilor.

Potrivit statisticilor consemnate de Statcounter, cota de piață cumulată a diferitelor distribuții Linux a depășit pentru prima dată pragul de 3%, demonstrând astfel creșterea treptată a ecosistemului, consemnată în ultimii ani.

Cu mici variații, ecosistemul a crescut treptat de-a lungul anilor, deși, nu suficient pentru a deveni cu adevărat relevant. Astfel, popularitatea Linux a continuat să fie ridicată mai degrabă de scenarii de nișă, decât de o nevoie globală pentru o alternativă Windows.

Excluzând din statistici ChromeOS, un OS motivat din rațiuni comerciale, extinderea Linux pare să urmeze o direcție demult așteptată, chiar dacă în continuare lipsită de fundamente comerciale.

Evoluția răspândirii Linux în ultimul an:

  • ianuarie – 2,91%
  • februarie – 2,94%
  • martie – 2,85%
  • aprilie – 2,83%
  • mai – 2,7%
  • iunie – 3,07%

Altfel spus, creșterea este în continuare lentă și fără perspective pentru accelerare în viitorul apropiat.

În timp ce alegerea oricărei distribuții Linux oferă o bază credibilă pentru utilizarea unui PC pentru care nu dorești să achiziționezi o licență OS comercială, motivația pentru folosirea pe termen lung a platformei mai degrabă lipsește, utilizatori rămânând să se descurce cu colecția de aplicații gratuite, care exclude majoritatea soluțiilor de tip comercial.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News