Microsoft Edge, ajunge și la platforma Linux. Aplicațiile Linux vor funcționa pe Windows 10

23.09.2020
Microsoft Edge, ajunge și la platforma Linux. Aplicațiile Linux vor funcționa pe Windows 10

Într-un viitor pe care puțini și-l imaginau, Microsoft Edge rulează sub Linux, distribuțiile Linux pot funcționa nestingherite alături de Windows 10, iar aplicațiile celor două platforme devin inter-schimbabile, putând fi instalate și folosite pe oricare OS.

În urmă cu câțiva ani ani, pe vremea când Windows 8 reprezenta „viitorul” platformei Microsoft, fostul CEO Steve Balmer compara Linux cu un „cancer” împotriva căruia trebuie luptat prin orice mijloace. Cine s-ar fi gândit atunci că strategia Microsoft de a „lupta” împotriva propriilor consumatori forțând acceptarea unei interfețe Windows ca nu prea funcționa pe PC-urile tradiționale echipate cu mouse și tastatură, se va solda cu un eșec răsunător? Mai mult, cine ar fi prezis că Microsoft se va „împrieteni” cu susținătorii Linux, permițând instalarea de distribuții Linux chiar pe partiția Windows, oferind tot ajutorul necesar pentru rezolvarea problemelor de compatibilitate.

Microsoft nu a putut învinge „cancerul”, așa că au devenit buni prieteni

Formând un cerc complet, browserul Microsoft Edge (succesorul Internet Explorer) va avea o prezență oficială pe platforma non-Microsoft, iar aplicațiile dezvoltate pentru Linux vor putea rula fără probleme sub Windows 10.

Rămâne de văzut dacă vom afla și că suita Office va avea versiune pentru Linux. Deocamdată, Microsoft Edge va rula pe Linux, alături de alte aplicații precum Microsoft Teams și o versiune Lite a pachetului Visual Studio Code.

Astfel, Microsoft Edge va fi disponibil și pe linux în ediție dev preview, începând cu luna octombrie. Având în vedere faptul că aplicația este bazată pe motorul Chromium, deja disponibil în versiune Linux, portarea ar trebui să decurgă fără probleme majore.

Microsoft a imaginat subsistemul Windows pentru Linux sau WSL pur și simplu ca o modalitate prin care dezvoltatorii și administratorii de sistem să rămână pe Windows chiar și în timp ce lucrează la sarcinile lor specifice folosind linia de comandă. Având în vedere natura Linux, totuși, nu a trecut mult timp până când utilizatorii Linux au reușit să depășească aceste restricții și să ruleze aplicații GUI. În mod surprinzător, Microsoft lucrează pentru a oficializa suportul pentru aplicații Linux, sub Windows. Până la urmă, avantajele sunt pentru ambele părți. Pe de o parte, dezvoltatorii de aplicații Linux pot lucra cu mai multă convingere, știind că produsul creat va putea funcționa și pe platforma Windows. În schimb, Microsoft „neutralizează” astfel amenințarea Linux, asigurând că cele două platforme se confundă una cu cealaltă, din punctul de vedere al consumatorului final. Bonus, dezvoltatorii vor fi de acum și mai motivați să-și testeze creațiile și sub ecosistemul Windows, creând un soi de dependență involuntară față de platforma Microsoft.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult