Lenovo la MWC 2023: telefon și laptop rulabile, laptop pliabil și telefon de „business”. VIDEO

28.02.2023

În standul Lenovo și Motorola de la MWC, compania chineză și brandul său american au anunțat câteva tehnologii foarte interesante. Chiar dacă unele sunt încă la nivel de concept, asta nu înseamnă că nu sunt importante și nu ar putea să se transforme în produse reale, în lunile și anii care urmează.

Motorola RIZR: viitorul format de smartphone

Lenovo a venit la Mobile World Congress cu acest concept de tehnologie rulabilă și avem astfel două dispozitive: Unul este telefonul mobil Motorola RIZR rulabil, care vine cu o idee interesantă, pentru că nu se rulează pe laterală, ci pe verticală.

MOTOROLA rizr

Asta înseamnă că de la un ecran mic, așa cum putem vedea acum în imagini, ecranul poate să crească. Practic, se ridică din partea de jos și devine un telefon cu un ecran semnificativ mai mare. Este interesant faptul și că ecranul se prelungește în sus, dar corpul telefonului rămâne la aceeași dimensiune.

Acest lucru înseamnă că atunci când este depozitat în buzunar va fi tot timpul în varianta mai mică. Din păcate, fiind vorba despre un concept, cei de la Lenovo nu îl oferă pentru testare de tip hands on, ceea ce înseamnă că asta este singura metodă prin care îl putem vedea momentan în realitate.

rizr back

ThinkBook rulabil, un laptop pentru productivitate ultraportabilă

Acesta este, cum spune și numele acestei instalații din MWC, o demonstrație de tehnologie, nu obligatoriu un telefon real și probabil că nu va ajunge în această formă în magazine. Pe de altă parte, am văzut și modelul de laptop cu ecran rulabil, care, la fel, Se extinde pe verticală pentru a dubla practic dimensiunea ecranulu. Asta înseamnă că vei putea avea un laptop de dimensiuni compacte, care se transformă cu o apăsare de buton într-un laptop cu un ecran foarte foarte mare, important în special pe partea de productivitate, unde spațiul vertical este mai important.

Poți citi o pagină fără să mai scroll-ezi sau să ai loc pentru mai multe aplicații pe ecran în același timp. Laptopul este unul foarte subțire, deci este din gama de ultrabook-uri. Putem vedea că are puține porturi pe laterale: două USB-C, plus un Jack, un buton de power cu senzor de amprentă și ceea ce pare a fi un buton care activează și dezactivează webcam-ul.

ThinkBook rollable

Da, în ciuda ecranului ciudat care se extinde, webcam-ul este totuși integrat în partea de sus a ecranului, rulaabil. Acest demo de tehnologie este însă unul automatizat, deci nu am putut controla dimensiunea ecranului manual și. Acesta este doar primul concept de laptop de acest gen, care demonstrează ceea ce este posibil cu tehnologia de ecrane reglabile.

Pliabilele sunt deja aici

Dar în timp ce tehnologia ruglabilă este destul de nouă, tehnologia pliabilă este una mai veche și mai matură. Lenovo are un nou model ThinkPad cu ecran pliabil, modelul X1, care a ajuns deja la a doua generație. Acesta este modelul cu ecran de 16 inci. A mai existat un model cu ecran de 13 inci care putea fi transformat într un laptop de dimensiuni mai mici. Am testat deja un astfel de model concurent de la ASUS și puteți găsi review-ul pentru ZenBook 17 OLED cool pe canalul go4it de YouTube.

Acest laptop este foarte similar cu acela similar și putem vedea că și accesoriile sunt destul de familiare. Avem de a face cu un dock și o tastatura magnetică, care îl transformă într-un laptop mai tradițional, sau cum într-un computer de tip desktop cu o tastatură wireless mobilă.

ThinkPhone este un smartphone dedicat mediului business

În cele din urmă, tehnologia cea mai ușor accesibilă de la Motorola, care este prezentată la standul de la Mobile World Congress, este acest ThinkPhone de la Lenovo, care este dezvoltat de divizia Motorola și este un smartphone care este dedicat companiilor.

Practic, acesta este un telefon pe care companiile să îl ofere angajaților și care să ofere atât performanță înaltă, cât și rezistență ridicată. Putem vedea că nu are un spate de sticlă, ci este realizat dintr-un material similar cu fibra de carbon. Acest model, chiar dacă nu este un flagship veritabil pentru anul 2023, adică nu include un Snapdragon 8 Gen 2, acesta este destul de performant pentru că include un chipset Snapdragon 8+ Gen 1, adică modelul de top de anul trecut.

thinkphone

De asemenea, telefonul are un ecran OLED Full HD+ la 144 Hz, foarte rapid și, pe lângă alte modele, include și un buton programabil. Aici vedem că are o scurtătura setată pentru a deschide calculatorul, dar poate fi setat pentru orice altceva.

ThinkPhone by Motorola de la Lenovo este deja anunțat de câteva săptămâni, încă de la CES. Cel mai probabil, acesta va ajunge în curând și în magazinele din Europa și probabil și din România, pentru că a fost anunțat că acest model, pe lângă faptul că va fi disponibil în format cu B2B pentru companii, va fi disponibil și la vânzare în anumite magazine de specialitate.

Acestea au fost unele dintre cele mai interesante produse pe care Lenovo și Motorola le au expuse la Mobile World Congress. Desigur, mai sunt și alte telefoane mid-range care au fost deja lansate, dar pe care le putem vedea și în România. Aceste tehnologii au părut cele mai interesante de prezentat. Sperăm să le vedem în produse finite cât mai repede.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult