LHR Unlocker, aplicația care promitea să deblocheze plăcile video NVIDA pentru minat, era de fapt malware

26.02.2022
LHR Unlocker, aplicația care promitea să deblocheze plăcile video NVIDA pentru minat, era de fapt malware

Motivele principale pentru care plăcile video au crescut atât de mult în preț în ultimii doi ani au fost atât criza de semiconductori, cu care se confruntă toată industria de produse electronice și chiar și alte industrii, cât și faptul că au fost cumpărate rapid de către cei care minează criptomonede. Pentru a reduce cererea în rândul „minerilor”, NVIDIA a lansat plăcile video LHR (Low Hash Rate), care au această capabilitate limitată din fabrică. De câteva luni se încearcă cu diferite grade de succes să fie eliminată acest blocaj software, iar soluția pe care o așteptau „minerii” se pare că a fost doar o farsă foarte elaborată, care instala malware pe sistemele acestora.

Minerii de criptomonede au fost păcăliți cu LHR Unlocker, aplicație care conținea viruși

În urmă cu câteva zile a apărut pe GitHub un proiect numit LHR Unlocker. Acesta promitea să modifice BIOS-ul plăcilor video de tip LHR pentru a putea fi folosite la putere maximă pentru minatul de criptomonede. Totul părea „legitim”, însă odată ce instalai aplicația pe PC, aceasta nu doar că nu făcea ceea ce promitea, ci adăuga malware pe sistemul pe are era instalată.

După ce mai mulți au încercat aplicația și au observat că nu face nimic, aceasta modificând aplicația powershell.exe din Windows, aceștia au raportat pagina de GitHub, iar aceasta a fost dată jos. Nu este însă clar nici măcar ce efecte secundare ar putea avea malware-ul instalat și nici care a fost de fapt scopul pentru care „Sergey”, cel care a publicat aplicația pe Github l-ar fi avut. Pagina a dispărut și odată cu aceasta și răspunsurile.

lhr unlocker

Există însă și o parte bună, însă nu pentru cripto-mineri, ci pentru gameri: plăcile video LHR vor rămâne blocate momentan. Asta înseamnă că acestea vor fi mai puțin atractive pentru minat, iar cererea din piață mai mică. Desigur, asta nu oprește alte practici care au dus la indisponibilitatea plăcilor video, precum „scapling-ul”, adică oameni care cumpără plăcile video din magazine și apoi le vând la suprapreț pe servicii de vânzări precum ebay (sau OLX) pentru profit.

sursa: PCGamer

Urmărește Go4IT.ro pe Google News