RTX 3060 nu va fi util pentru minerii de criptomonede. NVIDIA anunță plăcile CMP dedicate acestor clienți

19.02.2021
RTX 3060 nu va fi util pentru minerii de criptomonede. NVIDIA anunță plăcile CMP dedicate acestor clienți

Pentru a încerca să rezolve criza de plăci video de pe piață, NVIDIA ia câteva măsuri care ar putea mulțumi atât clienții care își doresc componente realizate pentru gaming, cât și pe cei care folosesc hardware-ul pentru generarea de criptomonede. Nu numai că noua placă grafică RTX 3060, care urmează să se lanseze săptămâna viitoare pe piață va avea capabilități limitate pentru „mining”, dar compania lansează și o serie de componente noi, numite CMP (Cryprocurrency Mining Processor), care nu pot fi folosite în alte scopuri.

NVIDIA anunță hardware nou pentru „mining”

Aceasta nu este prima dată când NVIDIA face astfel de mișcări. În urmă cu câțiva ani, pe vremea seriei GTX 10, piața de componente se confrunta cu probleme similare de stocuri, iar NVIDIA a lansat pe piață GP106, o placă video pentru mining, bazată pe cipul grafic din GeForce GTX 1060. De această dată însă, seria de plăci pentru minerit CMP HX vine în mai multe variante.

NVIDIA a anunțat modelele 30HX, 40HX, 50 HX și 90HX, care deși nu sunt la fel de eficiente precum modelele RTX 30, acestea ar putea fi cumpărate de către „mineri” la prețuri mai mici decât modelele de gaming. Performanța acestor plăci pornește de a 26 MH/s pentru modelul de bază și 86MH/s pentru cel de top. În comparație, un GeForce RTX 3080 depășește 100 MH/s. Deja au fost anunțați și parteneri care vor produce aceste componente: Asus, Colorful, EVGA, Gigabyte, MSI, Palit și PC Partner.

cmp

Noua placă RTX 3060 nu va fi utilă „minerilor”

În cazul noii plăci GeForce RTX 3060, NVIDIA a anunțat deja că aceasta nu va fi competitivă pentru mining. Compania va limita din driver capabilitățile de mining la 50% din performanța reală, atunci când detectează că rulează software de acest gen. Din acest motiv, este posibil ca gamerii să aibă la dispoziție în curând o opțiune de upgrade sau pentru construirea unui computer nou.

Totuși, plăcile deja lansate nu vor primi un update similar. Asta pentru că există deja driver-e mai vechi care permit deja utilizarea lor în mining.

sursa: Gizmodo

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult