Limitarea performanțelor pe telefoanele Samsung a fost doar începutul. Și alte telefoane Android au probleme cu supraîncălzirea

14.04.2022
Limitarea performanțelor pe telefoanele Samsung a fost doar începutul. Și alte telefoane Android au probleme cu supraîncălzirea

Limitarea performanțelor nu este doar o problemă specifică telefoanelor Samsung. Și alte telefoane cu Android sunt predispuse la supraîncălzire, iar la sursa neplăcerilor pare să fie arhitectura „deconectată” a chipseturilor folosite, care nu sunt optimizate suficient nici pentru dispozitivele pe care ajung să le echipeze și nici pentru partea de software.

Deși, privind din perspectiva unui utilizator de Android, ecosistemul iOS pare ca o „cazarmă” în care echipele de ingineri responsabile cu proiectarea de chipseturi, proiectarea dispozitivelor destinate acestora și dezvoltarea de software funcționează cu precizie aproape militară, în realitate Apple a reușit să obțină un nivel de optimizare de neatins în tabăra Android. Performanțele net superioare afișate de cele mai noi modele iPhone, iPad și chiar laptopuri MacBook nu unt deloc întâmplătoare, fiind rezultatul unei sinergii perfecte între hardware și software. Punând sare pe rană, nucleele de procesare folosite de Apple sunt licențiate de la același furnizor – ARM.

În schimb, Samsung și Qualcomm sunt prinși într-o situație dezavantajoasă, modelul de business presupunând dezvoltarea de chipseturi generice, care să fie apoi vândute către alți producători de telefoane și tablete cu Android. Până acum 1-2 ani, aspectul optimizării insuficiente a hardware-ului a fost ascunsă de producători investind tot mai mult în sisteme de răcire sofisticate (ex. tehnologii vapor chamber, liquid cooling și chiar ventilatoare active). Însă de data aceasta, nevoia de a ține pasul cu rivalul Apple și în același timp continua cu salturile anuale de performanță s-au lovit de limitări fizice ale tehnologiilor de răcire, noua generație de telefoane flagship ieșind în evidență prin predispoziția la supraîncălzire și, ulterior, prin soluțiile „neconvenționale” folosite pentru a face totuși posibilă livrarea acestora către consumatori.

Iar sursa desemnată a tuturor relelor pare să fie proiectantul ARM, care și-ar fi dezvoltat cele mai noi arhitecturi de procesoare mai mult cu gândul la colaborarea cu Apple, un client foarte valoros și important, ignorând faptul că optimizările necesare pentru atingerea potențialului de performanță anticipat ar putea să nu fie accesibile și pentru clienții din tabăra Android.

În timp ce Samsung „și-a pus cenușă în cap” recunoscând public problemele cu limitarea performanțelor semnalate la noile modele Galaxy S22, alți producători precum Xiaomi au preferat să livreze ca atare propria gamă flagship, sperând doar ca problemele manifestate prin închiderea forțată a jocurilor și aplicațiile solicitante (semnalate în majoritatea review-urilor) să nu afecteze prea mult vânzările.

Cert este că atât Exynos 2200 și Snapdragon 8 Gen 1 folosesc nuclee de procesare furnizate de ARM, conectarea problemelor cu supraîncălzirea de eficiența sub așteptări a procesului de fabricație pe 4nm dezvoltat de Samsung explicând cel mult parțial simptomele manifestate pe dispozitivele care le folosesc. Deși, TSMC este selectat pentru fabricarea versiunii refresh, Snapdragon 8 Gen 1 Plus, este puțin probabil ca predispoziția la supraîncălzire să fie rezolvate în mod decisiv, fără a limita performanțele în condiții de folosire intensivă.

Deocamdată, putem doar spera că Qualcomm și Samsung vor găsi modalități mai eficiente de a-și optimiza design-urile pentru a prinde din urmă rivalul Apple la capitolul eficiență. În caz contrar, vom vedea fie o plafonare a performanțelor oferite de dispozitivele bazate pe Android, sau înmulțirea problemelor cu supraîncălzirea/limitarea performanțelor.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News