Lucoms va produce primul Compute Stick

Lucoms va produce primul Compute Stick

Intel a dezvăluit la CES conceptul Compute Stick, care pune un PC cu Windows complet funcţional într-un dongle HDMI pe care îl poţi conecta la orice monitor sau televizor. Ei bine, acest concept pare să fi fost un simplu prototip de referinţă, iar produsul finit va veni din partea mai multor companii. Primul astfel de dispozitiv va fi produs de compania Lucoms Daewoo din Coreea de Sud şi a fost dezvăluit de către Microsoft.

Modelul Lucoms nu are un nume oficial, însă oferă cam tot ce a dezvăluit Intel la CES. Avem de a face cu o carcasă care măsoară 11 cm în lungime, un port USB pentru conectarea de accesorii, un port micro-USB pentru alimentare, un slot microSD pentru extinderea memoriei interne şi un buton de power. Mufa HDMI este integrată în carcasă şi se conectează direct la televizor sau display.

Slot-ul microSD poate accepta carduri de până la 64 GB, de ajuns pentru stocarea fişierelor multimedia. În interior se va găsi un procesor Intel nespecificat, însă am putea să presupunem că vorbim despre un chipset din gama Atom. Vor exista variante cu 1 sau 2 GB memorie RAM şi 16 sau 32 GB spaţiu de stocare internă. Nu este însă clar dacă vor exista mai multe opţiuni pentru configurare, precum alegerea unui procesor mai puternic, acum că Intel oferă şi diferenţiere mai clară între variantele de Atom.

Din păcate, cam aici se termină detaliile despre noul dongle de la Lucoms. Acesta va ajunge pe piaţa coreană începând cu luna mai a acestui an şi se va livra cu Windows 8.1. Nu există detalii despre preţul posibil sau despre lansarea altor dispozitive de acest gen în restul lumii, însă am putea să presupunem că acestea sunt iminente. Probabil că produsele Lucoms Daewoovor rămâne exclusive Coreei de Sud, însă specificaţiile Intel pot fi integrate de către orice producător de hardware.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult