Microsoft Edge oferă gruparea pe verticală a listei de tab-uri înaintea rivalului Chrome

07.03.2021
Microsoft Edge oferă gruparea pe verticală a listei de tab-uri înaintea rivalului Chrome

Microsoft Edge urcă încet dar sigur în topul preferințelor, experiența oferită utilizatorilor amenințând deja oferta rivalului Chrome.

Promisă de ceva timp, opțiunea pentru gruparea pe verticală a listei de tab-uri tocmai a fost implementată în browserul Edge, oferind posesorilor de laptopuri și PC-uri cu ecran wide (majoritatea) o soluție foarte comodă pentru afișarea tab-urilor deschise, profitând de spațiul de afișare pe orizontală rămasă nefolosit. Suplimentar, noua versiune Edge aduce și o funcție History, reinterpretată dintr-o versiune mai veche a browserului Microsoft.

Deocamdată, modul de afișare vertical a listei de tab-uri este o funcție aproape exclusivă Microsoft Edge, doar dezvoltatorul Opera oferind această facilitate în ediția Opera Neon (din anul 2017) și succesorul Vivaldi. Utilizatorii Chrome pot obține această funcționalitate instalând extensia potrivită, însă funcționalitatea non-nativă vine cu unele costuri pe partea de performanță și consum de memorie.

microsoft edge

Principalul avantaj pentru gruparea pe verticală a listei de tab-uri este vizibilitatea neobstrucționată a fiecărui titlul, oricât de multe tab-uri ai avea deschise. Dezavantajul este că modul de afișare ocupă semnificativ mai mult spațiu pe ecran, ceea ce poate fi o problemă dacă obișnuiești să ții două pagini web deschise în ferestre alăturare.

De asemenea, Microsoft ajustează funcția Edge History pentru a permite vizualizarea site-urilor navigate recent. În versiunile anterioare ale Edge, o parte din acest istoric era disponibil în fereastra curentă a browserului. În versiunile recente ale Edge, paginile selectate din istoricul recent sunt deschise într-un tab nou, la fel ca sub Google Chrome. Noua implementare poate fi accesată din meniul principal (cu trei puncte) din colțul din dreapta sus, Derulezi în jos la Istoric și vei putea naviga în ultimele zeci de site-uri pe care le-ai vizitat recent. Același meniu poate fi deschis și folosind comanda rapidă CTRL-H.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult