Microsoft lasă o parte dintre utilizatorii de Windows 10 fără update-uri

16.04.2020
Microsoft lasă o parte dintre utilizatorii de Windows 10 fără update-uri

Microsoft a spus că Windows 10 este ultima versiune a sistemului său de operare, acesta trecând de la formatul de distribuție software ca produse la un format „software ca serviciu”. Astfel, utilizatorii vor primi actualizări pe termen nedefinit pentru acesta, însă realitatea este puțin diferită. Compania poate deosebi între versiuni diferite de Windows 10 și le poate trata diferit pe fiecare în parte. De exemplu, utilizatorii de Windows 10 care nu au făcut update la o variantă mai nouă din 2018, vor rămâne fără actualizări software de securitate.

Compania a anunțat că cei care încă sunt pe versiunea Windows 10 1809 (septembrie 2018), intra acum în perioada de suport software extins. Astfel, aceștia vor primi actualizări de securitate doar până în luna noiembrie 2020, în ciuda faptului că rulează o versiune veche de numai doi ani. Compania încurajează actualizarea la versiuni mai noi, care adaugă funcționalitate nouă și îmbunătățiri la nivelul interfeței.

Cam la fiecare șase luni, Microsoft lansează o versiune majoră de Windows 10. Unele dintre ele au primit și nume precum Creators Update, care se adresa în principal celor care lucrau în medii creative, în timp ce altele sunt pur și simplu numite 2019 1H update adică update-ul major din prima jumătate a lui 2019.

Microsoft promite doar 18 luni de suport software pentru fiecare dintre aceste versiuni ale sistemului de operare Windows 10, așa că dacă refuzi să faci update la una mai nouă, sistemul tău va rămâne vulnerabil în fața eventualelor atacuri și nu vei avea acces la cele mai noi capabilități. Anumite jocuri de PC din Microsoft Store, de exemplu, necesită rularea celei mai noi versiuni de Windows pentru a rula. Din fericire, chiar dacă trece perioada de suport oficial, Microsoft nu refuză actualizările. Poți trece la cea mai recentă variantă de Windows 10 oricând.

Inițial, suportul pentru versiunea Windows 10 1809 trebuia să se termine pe 12 mai, însă condițiile actuale au dus la decizia de a amâna acest moment cu șase luni. Această problemă ar fi afectat în special companiile care folosesc încă versiuni mai vechi ale sistemului de operare, care ar fi avut dificultăți în actualizarea computerelor într-o perioadă în care mulți lucrează de acasă sau la capacitate redusă.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult