„Minerii” de criptomonede au deblocat plăcile video NVIDIA cu protecție LHR

09.05.2022
„Minerii” de criptomonede au deblocat plăcile video NVIDIA cu protecție LHR

Încă de când au fost lansate primele plăci video NVIDIA din seria LHR (Lite Hash Rate), „minerii” de criptomonede au tot încercat să elimine aceste limitări. Asta pentru că, deși plăcile în cauză au o performanță ridicată în calculul algoritmilor pentru generarea de monede virtuale, acestea erau limitate din software, pentru a oferi doar o parte din performanța lor reală în astfel de cazuri de utilizare, fiind astfel potrivite doar pentru gaming. Se pare însă că cineva a reușit, după mai bine de un an să „spargă” protecția NVIDIA.

A durat un an pentru a trece peste protecțiile impuse de NVIDIA

După ce „minerii” au fost păcăliți în urmă cu câteva luni de către hackeri, care au publicat un „unlocker” pe GitHub, care s-a dovedit ulterior că era doar malware, NiceHash, serviciul care permite utilizatorilor „minatul” de criptomonede la comun, a lansat acum o versiune beta a QuickMiner, aplicația sa pentru Windows, care deblochează RTX 3080 Ti, una dintre cele mai performante plăci grafice de pe piață, pentru a mina Ethereum la putere maximă. Astfel, față de cei 80 MH/s pe care îi atingea cu limitările LHR, aceasta poate atinge acum 110 sau 120 MH/s, în funcție de implementare.

Conform tabelului oficial, majoritatea plăcilor grafice NVIDIA LHR, de la 3060 a 3080 Ti, ar trebui să fie compatibile. Iată care ar fi performanța acestora cu noul QuickMiner:

  • RTX 3060 LHR – 50 MH/s
  • RTX 3060 Ti LHR – 60 MH/s
  • RTX 3070 LHR – 60 MH/s
  • RTX 3070 Ti – 81 MH/s
  • RTX 3080 10 GB LHR – 98 MH/s
  • RTX 3080 Ti LHR – 120 MH/s

Lipsesc din listă modelele RTX 3050 și RTX 3080 cu 12 GB memorie. Acestea nu sunt încă compatibile cu noul QuickMiner. Acestea sunt bazate pe un algoritm LHR diferit, care ar putea să fie deblocat mai târziu.

Dezavantajele pentru cei care se ocupă cu „mineritul” de criptomonede sunt că aplicația de la NiceHash funcționează doar pe Windows, iar aceasta este compatibilă doar cu algoritmul DaggerHshimoto.

sursa: NiceHash, via Techspot

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult