NVIDIA a lansat TITAN Xp, noul „rege al performanţei”

07.04.2017
NVIDIA a lansat TITAN Xp, noul „rege al performanţei”

În urmă cu doar câteva săptămâni, NVIDIA a lansat GTX 1080 Ti, numită la acel moment „cea mai puternică placă video din lume”. Ei bine, acest model nu a rămas pentru prea mult timp pe această poziţie, compania lansând astăzi o nouă variantă a seriei de plăci grafice TITAN, care îi ia locul în topul de performanţă. Aceasta poartă numele TITAN Xp şi vine cu hardware similar, performanţă uşor mai ridicată şi un preţ mult mai piperat.

Întrucât 1080 Ti era deja mai puternic decât vechiul TITAN X Pascal, NVIDIA a considerat că este necesar un nou model din gama de top de plăci video TITAN. Aceasta vine echipată cu 12 GB de memorie GDDR5X cu viteze de 11,4 Gbps, 3840 nuclee CUDA la 1,6 GHz şi o putere de procesare de 12 TFLOP. Desigur, publicul ţintă nu este utilizatorul de rând ci entuziaştii şi profesioniştii, care pot pune asemenea putere la muncă adevărată.

Cu un preţ de 1.200 de dolari, nici nu e de mirat că NVIDIA nu încearcă să vândă acest GPU către clienţii obişnuiţi. Se pare că TITAN Xp reprezintă şi o nouă reorientare către utilizatorii de macOS, pe lângă cei care folosesc Windows şi Linux. Întrucât Apple a anunţat că va oferi mai multă atenţie seriei de computere Mac Pro, iar următoarea generaţie a acestora va fi modulară, compania doreşte să fie pregătită pentru lansarea de anul viitor. Astfel, NVIDIA a dezvoltat drivere beta pentru plăcile video Pascal, compatibile cu macOS. TITAN Xp poate fi integrată acum în computere Mac Pro mai vechi, în format tower, cât şi în proiecte „hackintosh”.

Momentan comenzile pentru TITAN Xp se fac exclusiv pe site-ul oficial NVIDIA.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult