NVIDIA activează efectele DXR (ray tracing) şi pe plăcile video GTX. Lista completă de plăci compatibile

12.04.2019
NVIDIA activează efectele DXR (ray tracing) şi pe plăcile video GTX. Lista completă de plăci compatibile

NVIDIA a lansat un nou driver pentru plăcile grafice GTX şi RTX, care permite acum rularea de jocuri compatibile cu noile efecte de ray tracing chiar şi pe hardware care nu dispune de hardware dedicat pentru acestea. Este vorba despre gama de plăci GeForce GTX din seria 10 şi 16, bazate pe arhitecturile Pascal şi Turing, care până acum nu aveau acces la astfel de efecte în niciunul dintre jocurile care foloseau tehnolgii RTX.

Noul driver oferă practic suport pentru DirectX Raytracing (DXR), un API care aparţine Microsoft, care nu ţine cont de producătorul plăcii video şi nu depinde de un SDK realizat de NVIDIA, care ar putea apela hardware-ul dedicat din plăcile video RTX. Astfel, folosind GPU-urile cu nuclee de procesare standard, efectele de ray tracing vor putea fi activate în jocurile compatibile, însă impactul asupra performanţei va fi foarte mare.

Cele trei jocuri în care aceste efecte sunt deja prezente, Battlefield V, Metro: Exodus şi Shadow of the Tomb Raider, vor putea beneficia de ray tracing la un nivel de bază, cu un număr foarte mic de raze de lumină generate, pe plăcile GTX 10 şi 16. Aceste efecte sunt mai degrabă o demonstraţie de tehnologie, care probabil că ar trebui să îi convingă pe cei care sunt interesaţi dacă ar merita sau nu upgrade-ul la noua generaţie de plăci video RTX, care permite rularea jocurilor la framerate-uri mult mai bune.

Odată cu noul driver, NVIDIA a lansat şi trei demonstraţii tehnologice bazate pe jocuri care sunt în dezvoltare şi încă nu au fost lansate, pentru a putea testa tehnologiile ray tracing fără a fi nevoie de cumpărarea titlurilor deja lansate. Este vorba despre demo-uri pentru jocurile Atomic Heart şi Justice, ambele fiind programate să apară în versiuni finale în cursul acestui an, cât şi despre un demo numit „Reflections” în universul Star Wars, realizat de către NVIDIA în parteneriat cu Epic Games şi studioul ILM (Industrial Light and Magic), responsabil pentru efectele speciale din celebra serie de filme SF.

Noul driver NVIDIA este disponibil pe site-ul companiei, sau poate fi descărcat prin intermediul aplicaţiei GeForce Experience. În cazul în care nu ştiţi dacă placa voastră video poate GTX rula acum efecte DXR, am ataşat mai jos lista completă:

  • GeForce GTX 1660 Ti
  • GeForce GTX 1660
  • NVIDIA TITAN Xp (2017)
  • NVIDIA TITAN X (2016)
  • GeForce GTX 1080 Ti
  • GeForce GTX 1080
  • GeForce GTX 1070 Ti
  • GeForce GTX 1070
  • GeForce GTX 1060 6GB
  • Laptop-urile cu plăci grafice care au la bază arhitecură Pascal sau Turing.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult