NVIDIA admite în fața acționarilor că a produs prea multe unități GPU, cu aluzie la ieftiniri consistente în viitorul apropiat

25.08.2022
NVIDIA admite în fața acționarilor că a produs prea multe unități GPU, cu aluzie la ieftiniri consistente în viitorul apropiat

Cine a așteptat aproape doi ani pentru a „prinde” la preț rezonabil un accelerator grafic din seria RTX 3xxx ar putea primi foarte curând exact ce-și dorește, rămânând însă cu un „gust amar” în perioada imediat următoare, după ce NVIDIA va dezvălui următoarea generație RTX 4000.

În mod absolut predictibil, NVIDIA a supralicitat apetitul minerilor de criptomonede pentru un aflux nesfârșit de acceleratoare grafice, vandabile la prețuri oricât de mult umflate. Dar cum piața criptomonedelor funcționează după modelul unei bule speculative care se sparge și reapare odată cu apetitul investitorilor pentru risc, „specialiștii” solicitați de compania americană pentru aprecierea raportului risc/beneficiu au acționat mai degrabă întru satisfacerea așteptărilor angajatorului, rămânând ca pariul făcut să fie lămurit mai târziu.

Așa se face că NVIDIA a fost din nou prinsă pe picior greșit, compania rămânând cu, probabil, milioane de cipuri grafice nevândute, chiar în timp ce calendarul stabilit cu mult timp în urmă spune că este timpul pentru lansarea unei noi generații de acceleratoare grafice.

Deocamdată, NVIDIA încearcă să liniștească temerile investitorilor, comunicând cu ocazia bilanțului de venituri pentru trimestrul Q2-2022 doar promisiuni optimiste: „Ne-am trezit cu un inventar în exces de unități GPU”, spune șeful NVIDIA Jensen Huang. „Strategia noastră este de a vinde cu mult sub nivelurile actuale de prețuri ale pieței, pentru a oferi canalului posibilitatea de a corecta.”

„Am implementat programe cu partenerii noștri pentru a poziționa prețul produsului pe canal, în pregătirea pentru următoarei noastre generație GPU”, a mai spus acesta.

În traducere liberă, planul NVIDIA este de a vinde cu ajutorul partenerilor OEM cât mai multe plăci video, înainte ca seria RTX 4000 să devină oficială. Totuși, asta nu înseamnă că vei prinde o placă video de top la preț de chilipir, în ecuație intrând și alte variabile, cum ar fi costul manoperei de asamblare, al cipurilor de memorie video și restul componentelor necesare. Mai rău, stocurile furnizorilor sunt încă saturate cu plăci video obținute la prețuri umflate și rămase nevândute, încercările NVIDIA de a coborâ drastic prețurile lovindu-se probabil de multe piedici, pe drumul către cumpărătorii finali.

Cumva, pierderea va trebui împărțită de NVIDIA și cu partenerii OEM care fabrică acceleratoare grafice, respectiv, distribuitorii care așteptau să vândă cu marje de profit generoase.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult