NVIDIA anunță Grace, primele sale procesoare ARM pentru servere

13.04.2021
NVIDIA anunță Grace, primele sale procesoare ARM pentru servere

NVIDIA a anunțat oficial că va intra pe piața de procesoare pentru servere cu Grace. Astfel, compania va face concurență directă celor de la Intel și AMD. Acest anunț pare să fie atât de important încât prețul acțiunilor NVIDIA a crescut cu 6%, în timp ce Intel a scăzut cu 4%. Procesoarele NVIDIA pentru servere nu vor folosi arhitectura x86, la fel cum face concurența din acest domeniu, ci va beneficia de tehnologie dezvoltată de Arm Holdings, compania britanică pe care încearcă de anul trecut să o cumpere de la SoftBank Group.

Procesoarele NVIDIA Grace ar putea fi de 10 ori mai rapide decât alternativele cu Intel

Se pare că NVIDIA are deja și un client pentru primele sale procesoare. Departamentul de Energie SUA  va folosi servere cu procesoare Arm de la NVIDIA în Laboratorul Național Los Alamos. Desigur, acestea vor funcționa foarte bine alături de procesoarele grafice dezvoltate de companie, promițând îmbunătățiri enorme de performanță față de alternativele care folosesc procesoare concurente și cipuri grafice NVIDIA.

Noile procesoare vor fi bazate pe noua arhitectură Grace, nume inspirat de cercetătoarea Grace Hopper. Conform anunțului, sistemele echipate cu CPU Grace și GPU NVIDIA vor beneficia de performanță îmbunătățită de până la zece ori, în special în rutine de tip AI/Deep Learning. În prezent, pentru a antrena un algoritm de acest gen cu un trilion de puncte de informații ar putea dura o lună. Folosind un procesor Grace, aceste date ar putea fi procesate în doar trei zile, spun reprezentanții companiei.

nvidia grace

Intel și AMD au însă timp să dezvolte alternative competitive în piață, întrucât noile procesoare NVIDIA ar putea ajunge pe piață abia în 2023.

NVIDIA se bazează din ce în ce mai mult pe afacerile sale în domeniul infrastructurii pentru servere. Dacă în urmă cu cinci ani, 7% din veniturile companiei veneau din acest domeniu, în 2020, această categorie de produse a reprezentat 40% din veniturile NVIDIA. În prezent Intel deține 90% din piața de procesoare de servere.

sursa: Bloomberg

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult