Nvidia anunță RTX A6000 și A40, plăci grafice profesionale cu 48 GB GDDR6

05.10.2020
Nvidia anunță RTX A6000 și A40, plăci grafice profesionale cu 48 GB GDDR6

NVIDIA a anunțat două noi plăci grafice, dar de data aceasta se concentrează pe domeniul profesional, nu la soluții de gaming. Totuși, cele două noi plăci grafice NVIDIA RTX A6000 și NVIDIA A40 nu sunt incluse în gama Quadro, chiar dacă țintesc spre același public, care are nevoie de cipuri grafice rapide, multă memorie video și performanță ridicată în special în aplicații care folosesc ray-tracing, AI și realitate virtuală.

NVIDIA RTX A6000 și NVIDIA A40 renunță la numele Quadro

Cele două noi plăci nu sunt însă foarte diferite între ele. Ambele sunt bazate pe arhitectura Ampere, aceeași pe care o întâlnim și pe GeForce RTX 3080 și RTX 3090, ambele au 48 GB GDDR6 la bord și ambele au la bază cipul GA102, complet, cu 10.752 nuclee CUDA. Acestea sunt în acest moment cele mai puternice plăci grafice dedicate de pe piață.

Bine, este greșit spus de pe piață, pentru că nu vor putea fi cumpărate individual, ci doar de la companii care produc sisteme profesionale de lucru. De altfel, singurele diferențe notabile între ele sunt sistemul de răcire și port-urile de pe spate. RTX A6000 folosește un sistem de răcire cu turbină și un radiator mare din cupru, în timp ce NVIDIA A40 beneficiază doar de radiator, fiind o placă grafică răcită pasiv. Spre diferență de alte modele răcite pasiv de la NVIDIA, modelul A40 oferă însă trei DisplayPort-uri, pe când modelele anterioare nu aveau astfel de ieșiri video.

NVIDIA A40

Se pare că există și posibilitatea de a folosi tehnologia NVLink pentru a conecta câte două astfel de plăci în paralel, pentru 96 GB de memorie totală video. Este interesant însă faptul că ambele modele sunt alimentate doar cu câte un singur conector de 8 pini.

Sistemele cu RTX A6000 vor putea fi comandate din luna decembrie de la companii precum BOXX, Dell, HP și Lenovo, în timp ce serverele cu NVIDIA A40 vor fi disponibile de anul viitor de la Cisco, Dell, Fujitsu, HP Enterprise și Lenovo.

sursa: NVIDIA

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult