PCI-SIG a publicat specificaţiie PCIe 5.0: până la 64GB/s lăţime de bandă pentru viitoarele generaţii de plăci video, dispozitive de stocare

30.05.2019
PCI-SIG a publicat specificaţiie PCIe 5.0: până la 64GB/s lăţime de bandă pentru viitoarele generaţii de plăci video, dispozitive de stocare

Anunţat în anul 2010, standardul PCI Express 3.0 a ajuns să limiteze performanţa celor mai noi dispozitive de stocare SSD, AMD răspunzând provocării dezvoltând primul chipset pentru plăci de bază compatibil PCI Express 4.0, cu viteze duble de transfer. Abia finalizat, standardul PCI Express 5.0 dublează încă odată lăţimea de bandă disponibilă.

Gândit pentru a funcţiona ca o extensie pentru standardul PCIe 4.0 ce va debuta în această vară pe plăcile de bază cu socket AM4, PCIe 5.0 ar putea fi pus în practică într-un orizont de timp relativ apropiat, posibil chiar înainte de finalul acestui an.

Important de ştiut, formatul fizic al sloturilor de extensie nu se schimbă la tranziţia de la standardul PCIe 3.0 la PCIe 4.0 şi nici pentru PCIe 5.0. Plăcile de extensie actuale urmând să funcţioneze cu plăci de bază compatibile PCIe 5.0 şi vice-versa.

Dublarea lăţimii de bandă disponibilă, prima dată în această vară şi încă o dată în următorii 1-3 ani deschide calea pentru dispozitive de stocare mult mai rapide, acceleratoare grafice next-gen şi plăci de reţea ultra-performante. Nu în ultimul rând, vor fi eliminate multe dintre constrângerile care limitează performanţa PC-urilor de generaţie actuală, standardul PCIe 5.0 oferind o modalitate mai rapidă şi eficientă pentru conectarea diverselor subansamble.

Mai multe detalii despre implementarea standardului PCIe 5.0 vom afla de la conferinţa anuală PCI-SIG, programată pentru data de 18 iunie.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult