Personal Computer – concepte de viitor

Personal Computer – concepte de viitor

Sistemele PC desktop, în viziunea unor oameni cu o bogată imaginaţie, arată atât de bine încât cele mai atrăgătoare carcase la ora actuală pălesc în faţa lor, par nişte cutii învechite. Ce să mai spunem de tehnologia care le angrenează. Consideră-le nişte idei de viitor care la un moment dat vor lua locul inexpresivelor carcase de plastic sau metal.

iTouched, conceptul realizat de către Adam Benton, este un sistem ce păstrează caracteristicile iMac, dar display-ul este translucid, iar tastatura şi mouse-ul wireless prezintă evidente îmbunătăţiri estetice (taste iluminate şi led-uri ce se modifică în funcţie de lumina ambientală).

iTouched

Total opus de iTouch este nu mai puţin interesantul Dell XCS, un sistem desktop modular aterizat din viitor.

Dell XCS

Conceptul Microsoft Portable PC este ideal pentru cei care vor să dispună de ultra-tehnologie într-un spaţiu cât mai compact. Astfel, pe lângă obişnuitele componente hardware (inclusiv unitate optică), sistemul Microsoft dispune de un video-proiector integrat.

Microsoft PC Theater

Dacă toate acestea nu te-au impresionat, cu siguranţă Napkin PC o va face. Este de departe cel mai ciudat concept PC pe care l-am văzut vreodată. Nu spun că nu există altele şi mai şi, dar principiul de funcţionare este greu de imaginat şi mai ales de pus în practică la ora actuală.

Napkin PC este conceput în ideea utilizării calculatorului de către mai multe persoane simultan (un fel de colaborare online transpusă în realitate, fizic). Fiecare “fişă de lucru” din pachet reprezintă o interfaţă multi-touch pusă pe hârtie electronică (E-Paper). Pixul din dotare utilizează unde radio de scurtă frecvenţă pentru a lucra întocmai ca pe un computer, iar informaţiile sunt apoi transmise la calculatorul principal.

Napkin PC

Te întrebi de unde se alimentează “hârtia” ? Ei bine, ea consumă atât de puţină energie încât aceasta poate fi obţinută cu ajutorul circuitului inductiv produs de către undele emise de pix (atât timp cât se află în raza de acoperire). Utilizatorii pot pune cap la cap aceste foi electronice şi realiza un tot-unitar.

Sper că te-am lămurit cât de cât cu principiul, dar este clar că momentan ţine de domeniul S.F., eu unul nu îl văd prea curând concretizat. Poate alţii au o viziune mai amplă şi, cine ştie, vom avea conceptul Napkin PC în realitate.

Ultimul pe ziua de azi este şi cel mai aproape de a fi pus în practică. Lamp PC cu ecran flexibil OLED reprezintă un computer cu dublă funcţionalitate: cea de calcul sau, prin tragerea cablului, de lampă pentru iluminarea încăperii.

Lamp PC

Urmărește Go4IT.ro pe Google News