Această placă video în ediție Cyberpunk 2077 costă cât o mașină SH

09.04.2020

Probabil că visul oricărui gamer de PC în acest moment este să își cumpere o placă video GeForce RTX 2080 Ti de la NVIDIA. Aceasta este nu doar cea mai puternică placă video,  dar este și cea mai scumpă din segmentul „enthusiast”, fiind depășită doar de Titan RTX, cea cu performanță „extremă” și un preț mai mult decât dublu. Pentru că în 2020 se lansează în sfârșit jocul Cyberpunk 2077 de la CD Projet RED (studioul responsabil și pentru seria Witcher), NVIDIA a oferit 77 de plăci RTX 2080 Ti într-o ediție specială pentru fani în cadrul unui concurs. Se pare însă că cei care nu au reușit să câștige sunt dispuși să plătească bani grei pe o asemenea placă video, una fiind vândută recent pe eBay pentru 5.200 de dolari.

Vânzătorul, unul dintre cei 77 de câștigători ai concursului internațional organizat de NVIDIA, locuiește în Statele Unite și a pus placa video în această ediție extrem de limitată pe eBay la licitație. Chiar dacă momentan sunt doar 77 de plăci video de acest gen în „libertate”, numărul total de plăci produse în această variantă de culoare cu accente galbene și logo-ul Cyberpunk 2077 este de 200. Astfel, colecționarii de hardware de PC, fanii jocului și entuziaștii s-au „luptat” pentru această placă, însă unul singur a avut curajul să urce până la 5.200 de dolari pentru a câștiga licitația.

Un GeForce RTX 2080 Ti produs de NVIDIA, în varianta „Founders Edition”, costă 1.200 de dolari. O placă video Titan RTX, puțin mai puternică, costă 3.000 de dolari. Simplul fapt că acest model de 2080 Ti este într-o ediție foarte limitată duce la crește prețul de peste patru ori față de cel standard, cel puțin din perspectiva celor care au licitat.

placa video rtx 2080 ti cyberpunk

Proprietarul plăcii, cel care a câștigat-o la concursul NVIDIA a pus placa video la vânzare pentru că era prea puternică pentru computerul său. „Această placă este mai scumpă decât întregul meu PC, chiar și la prețul minim de listă, așa că nu prea are sens să o folosesc, din păcate”, scrie acesta în anunțul de pe eBay. Adevărul este că o placă video foarte puternică nu va ajuta foarte mult un sistem limitat ca performanță. Totul trebuie să fie la un nivel de performanță apropiat, de la procesor la memorii, altfel sistemul va fi ținut în urmă de componentele care nu pot ține pasul.

Având în vedere că a reușit să vândă placa pentru 5.200 dolari, acesta, care are pe eBay numele „steelheadbrad”, își poate construi un PC high-end cu un RTX 2080 Ti obișnuit și va rămâne și cu niște bani pe lângă.

Acest model de RTX 2080 Ti cu Cyberpunk 2077 este cel mai scump dintre cele care s-au vândut până acum. Alte modele cunoscute dintre cele sub 200 existente au fost vândute pentru 1.500, respectiv 3.000 de dolari americani.

(via Gizmodo)

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult