Posesorii de SSD-uri Samsung 980 Pro, încurajați să aplice un update de firmware care previne defectarea subită

02.02.2023
Posesorii de SSD-uri Samsung 980 Pro, încurajați să aplice un update de firmware care previne defectarea subită

Aparent, anumite revizii din seria de SSD-uri Samsung 980 Pro comută subit în modul read-only, împiedicând scrierea de noi fișiere și pornirea sistemului de operare instalat.

Indiferent că este vorba de telefonul mobil, sau o componentă anume din PC-ul la care lucrezi, optimizarea performanțelor sau adresarea problemelor de fiabilitate prin actualizări de firmware este o practică foarte comună. Dispozitivele de stocare (HDD sau SSD) nu sunt exceptate de la această regulă, orice producător de renume punând la dispoziție mijloace facile pentru upgrade de firmware.

În cazul de față, avem Samsung Magician, aplicația disponibilă pentru majoritatea sistemelor de operare pentru PC asistând monitorizarea stării de funcționare a dispozitivelor de stocare suportate. Spre exemplu, utilizatorii sunt ajutați să-și migreze datele importante de pe dispozitivul de stocare folosit anterior și chiar pot accesa anumite funcții cu efect asupra performanțelor și longevității SSD-ului nou instalat. Spre exemplu, pot verifica dacă interfața de conectare funcționează la viteze oprime de conectare, bifa anumite opțiuni pentru optimizarea suplimentară a performanțelor și ajusta așa numita funcție de Over-Provisioning, optând pentru creșterea anduranței în timp sau maximizarea capacității de stocare disponibilă.

Un alt motiv pentru care ar trebui să ai instalezi aplicații precum Samsung Magician în compania dispozitivelor de stocare Samsung, este funcția automată de verificare a disponibilității actualizărilor de firmware. În cazul de față, omiterea celei mai recente versiuni firmware distribuită pentru SSD-urile Samsung 980 Pro de 2TB lasă dispozitivele vulnerabile la un bug care se poate manifesta în mod spontan, blocând scrierea de noi date în spațiul de stocare Flash. Odată întâlnită această problemă, singura rezolvare este reinițializarea SSD-ului, cu pierderea datelor stocate anterior.

Deoarece doar anumite revizii Samsung 980 Pro sunt afectate, utilizatorii sunt îndrumați să folosească aplicația Samsung Magician pentru a determina și eventual, corecta această problemă pentru exemplarul instalat în PC.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult