XPG GAMMIX S70 Blade 2 TB review: un SSD de top, recomandat pentru PlayStation 5

25.11.2021
XPG GAMMIX S70 Blade 2 TB review: un SSD de top, recomandat pentru PlayStation 5

Toate brand-urile care produc unități de stocare au lansat în ultimele câteva luni SSD-uri de foarte mare viteză, acestea devenind chiar necesare pentru anumite cazuri de utilizare. Desigur, și un SSD PCI-Express 3.0 care poate atinge chiar și 3,5 GB/s este foarte rapid, însă noile modele pe PCI-Express 4.0 pot să se apropie și de 7 GB/s. Un astfel de model este și noul XPG GAMMIX S70 Blade, un SSD din gama „de gaming”, recomandat atât pentru PC-uri de top, cât și pentru consolele PlayStation 5, cunoscute pentru cerințele ridicate referitoare la viteza de citire.

XPG GAMMIX S70 Blade vine cu o plăcuță de răcire opțională

Așa cum am mai văzut și în trecut, ADATA este unul dintre producătorii de unități de stocare care oferă libertatea utilizatorilor de a alege cum și dacă SSD-ul pe care îl cumperi. Astfel, modelul XPG GAMMIX S70 Blade este livrat fără plăcuța de răcire instalată. Aceasta este inclusă în pachet și poate fi instalată, însă nu este obligatorie.

SSD-ul în varianta de 2 TB include cipuri pe ambele părți, însă numai cele din partea de sus, unde se află și controller-ul, pot fi răcite suplimentar aplicând plăcuța din pachet. Desigur, avem de a face cu un SSD pe format M.2 2280, care poate fi instalat în majoritatea PC-urilor, laptop-urilor (care permit SSD-uri dual-sided) și, desigur în consola PlayStation 5. De altfel, acesta este primul model recomandat în mod oficial de către producător pentru a fi folosit alături de un PlayStation 5.

XPG GAMMIX S70 Blade box content

Plăcuța de răcire este necaracteristică pentru un brand de gaming precum XPG, fiind destul de „cuminte” în design. Aceasta este de culoare neagră și are detalii argintii. Nu va arăta ciudat într-un PC de gaming cu tematică de culoare neagră și nici nu va ieși în vreun fel în evidență, la fel ca modelele mai vechi, care foloseau luminițe RGB sau răcire de culoare roșie.

Despre XPG GAMMIX S70 Blade

SSD-urile XPG s-au remarcat în piață în general prin prețurile competitive, iar noul GAMMIX S70 Blade nu se abate de la această tradiție. Chiar dacă este listat în ofertele magazinelor la prețuri destul de „normale”, acesta beneficiază destul de des de reduceri de preț semnificative. Astfel, pe lângă faptul că este un SSD foarte rapid, acesta ar putea fi și unul dintre cele mai accesibile din gama sa.

Există trei variante diferite ale acestui model, însă pe site-ul XPG sunt specificate doar vitezele maxime atinse de modelul de top, de 2 TB. Pe acesta îl avem și în teste, deci putem compara rezultatele noastre cu cele oficiale. De obicei, testele sunt realizate în condiții ideale, deci ne așteptam dinainte de testare să existe mici diferențe.

XPG GAMMIX S70 Blade ssd top

Site-ul XPG menționează viteze maxime de citire de 7,4 GB/s și 6,8 GB/s la scriere, în timp ce performanța într-o consolă PS5 este limitată de consolă la 6,1 GB/s. Pentru compatibilitate cu PS5, un SSD necesită 5,5 GB/s citire, deci acest SSD depășește cu mult cerințele celor de la Sony pentru o experiență de utilizare optimă.

SSD-ul este bazat pe cipuri 3D NAND (TLC) și dispune și de memorie RAM pentru cache, ceea ce va asigura viteze de transfer susținute pe perioade mai lungi, atât timp cât temperatura controller-ului nu depășește 70 de grade, moment în care intră în throttling, la fel ca oricare alt SSD de acest gen. Controller-ul este unul pe care nu l-am mai întâlnit până acum, un Innogrit IG5236, care pe perioada testelor și-a făcut treaba foarte bine, ba chiar a reușit să stea mai „rece” decât alte modele comparabile.

Sistemul de test

Am testat XPG GAMMIX S70 Blade pe același sistem de test pe care îl folosim de obicei. Este vorba despre un sistem bazat pe un procesor AMD Ryzen 7 3700X, instalat pe o placă de bază Gigabyte X570 AORUS Master, echipată cu 3 slot-uri PCI-Express 4.0 pe format M.2. Acestea folosesc memorii Kingston Fury Renegade DDR4 la 3.600 MHz și sunt alăturate unei plăci video GeForce RTX 3080 în varianta Gigabyte VISION. Practic, vorbim un sistem de gaming de top, care nu ar trebui să poată limita performanța acestui SSD.

XPG GAMMIX S70 Blade PCjpg

Am testat pe PC SSD-ul în trei moduri. Mai întâi, am rulat testele și am monitorizat temperaturile în modul „standard”, fără niciun fel de răcire, instalând SSD-ul direct în slot, fără un heatsink. Apoi, am testat cu heatsink-ul de pe placa de bază. În cele din urmă, am făcut și un test cu plăcuța de răcire din pachet. Rezultatele au fost foarte interesante.

Desigur, pentru acest SSD, fiind recomandat pentru PlayStation 5, am făcut și câteva teste pe o astfel de consolă. Pentru că există un singur test de viteză de PlayStation 5 care măsoară doar viteza de citire, am ales și niște teste mai practice, dar mai puțin științifice: cronometrarea timpilor de transfer ale unor jocuri pe acest SSD de pe stocarea internă și compararea timpilor de încărcare.

Teste de performanță

Am folosit aceleași două aplicații pe care le folosesc de obicei pentru testarea SSD-urilor. CrystalDiskMark, pentru stabilirea vitezelor de citire și scriere maxime, în condiții ideale, după care am folosit ATTO Disk Benchmark pentru un stress-test, pentru a vedea dacă și când intră în throttling. Am realizat și un transfer de 60 GB de pe un SSD PCI-Express 4.0, pentru a stabili viteza de transfer reală, în afara testelor teoretice. Rezultatele sunt foarte interesante.

Test fără răcire

Atunci când SSD-ul este folosit fără un sistem de răcire, acesta intră foarte rapid în throttling, atingând în doar câteva minute cele 70 de grade Celsius, necesare pentru a limita viteza. Totuși, conform ATTO, viteza nu scade atât de mult pe cât m-aș fi așteptat. Pierzi cam 1,5 GB/s din viteza maximă, însă, per total, rămâi la viteze PCI-Express 4.0. Totuși, la 72 de grade Celsius temperatură maximă în full-load, probabil că nu este o idee foarte bună ca SSD-ul să ruleze așa pe termen lung. Viteza de transfer a fișierelor în condiții reale a fost de 2,27 GB/s.

CrystalDiskMark

Crystal no cooling

ATTO

Copiere

Temperatură full-load

S70 temp no cooling

Test cu radiatorul plăcii de bază

Atunci când radiatorul de pe  placa de bază dedicat slot-urilor M.2 este aplicat direct pe cipuri, SSD-ul XPG GAMMIX S70 reușește să își atingă potențialul maxim. Cu acesta, SSD-ul nu depășește 62 de grade în nicio situație, putând păstra vitezele maxime pe termen nedefinit. Dacă plănuiești să folosești SSD-ul pentru transferuri mari de date, aceasta este metoda optimă de utilizare. De altfel, viteza de transfer a crescut pe la 2,4 GB/s pentru un folder cu fișiere video de 60 GB.

CrystalDiskMark

ATTO

Copiere

Temperatură full-load

Test cu plăcuța din pachet

Dacă fără răcire SSD-ul intră în throttling relativ repede, iar cu un radiator dedicat nu intră deloc, plăcuța din pahet care se lipește pe cipuri este undeva la mijloc. Aceasta amână throttling-ul, însă nu îl evită complet. Temperatura maximă în full load atinge 70 de grade, cu două grade mai puțin decât fără niciun fel de răcire, iar în copiere rămâne pe la 2,35 GB/s.

CrystalDiskMark

ATTO

Copiere

Temperatură full-load

Teste PlayStation 5

În PlayStation 5, testele au fost realizate exclusiv cu plăcuța din pachet, care este recomandată atât de Sony, cât și de producător. Totuși, din testele proprii, o răcire suplimentară nu este tocmai necesară pentru utilizare cu o consolă PlayStation 5. Asta pentru că niciunul dintre SSD-urile testate nu s-au încins în timpul testelor de citire, ci doar de scriere. Dar scrierea pe PS5 are loc doar atunci când instalezi un joc, și doar la viteze mult mai mici decât cele maxime posibile de acest tip de SSD-uri.

XPG GAMMIX S70 Blade PS5

Am rulat patru jocuri de PlayStation 5, exclusive pentru consolă, toate realizate de studiouri de la Sony, care folosesc capabilitățile SSD-urilor din plin, cu timpi de încărcare foarte mici. Am comparat astfel, folosind cronometrul de pe telefon, vitezele de încărcare ale jocurilor, mai întâi în meniul principal și apoi într-un nivel. Rezultatele au fost în mare parte identice, micile diferențe de cronometrare fiind datorate erorii umane.

Interesant este însă faptul că deși transferul de pe stocarea internă a consolei pe SSD este foarte rapid, toate jocurile putând fi copiate sub un minut, transferul în sens invers este foarte lent, în comparație. Aici pare să fie o limitare software de la Sony, întrucât și alte SSD-uri au un comportament similar. Testul intern al consolei indică o viteză de citire de 6.192 MB/s pentru XPG GAMMIX S70 Blade.

SSD Intern PS5

Spider-Man: Miles Morales

  • Dimensiune: 39,18 GB
  • Încărcare în meniu: 11,49 sec
  • Încărcare în misiune: 5,09 sec
  • Timp de copiere: 2:55,18 min

Ratchet & Clank: Rift Apart

  • Dimensiune: 33.66 GB
  • Încărcare în meniu: 8,39 sec
  • Încărcare în misiune: 2,09 sec
  • Timp de copiere: 2:33,50 min

Sackboy: A Big Adventure

  • Dimensiune: 31.33 GB
  • Încărcare în meniu: 34,15 sec
  • Încărcare în misiune: 8,11 sec
  • Timp de copiere: 2:26 min

Demon’s Souls

  • Dimensiune: 53.65 GB
  • Încărcare în meniu: 30,77 sec
  • Încărcare în misiune: 5,60 sec
  • Timp de copiere: 3:57,19 min

XPG GAMMIX S70 Blade

Spider-Man: Miles Morales

  • Dimensiune: 39,18 GB
  • Încărcare în meniu: 11,35 sec
  • Încărcare în misiune: 5,17 sec
  • Timp de copiere: 35,23 sec

Ratchet & Clank: Rift Apart

  • Dimensiune: 33.66 GB
  • Încărcare în meniu: 8,16 sec
  • Încărcare în misiune: 2,04 sec
  • Timp de copiere: 31,47 sec

Demon’s Souls

  • Dimensiune: 53.65 GB
  • Încărcare în meniu: 30,28 sec
  • Încărcare în misiune: 5,37 sec
  • Timp de copiere: 47,43 sec

Sackboy: A Big Adventure

  • Dimensiune: 31.33 GB
  • Încărcare în meniu: 34,10 sec
  • Încărcare în misiune: 7,24 sec
  • Timp de copiere: 29,31 sec

Concluzii

În concluzie, XPG GAMMIX S70 Blade este unul dintre cele mai rapide SSD-uri de pe piață și unul dintre puținele pe care chiar producătorul, ADATA, le recomandă pentru utilizare cu PlayStation 5. Testele dezvăluie că nu există nicio diferență între performanța SSD-ului intern și cea a SSD-ului XPG instalat în consolă. Timpii de încărcare sunt în mare parte identici, iar performanța în jocuri este neafectată. Totuși, este posibil ca fără instalarea plăcuței de răcire să existe mici diferențe.

Pe un PC însă, pentru atingerea potențialului maxim, este recomandat un sistem de răcire separat. Fie că folosiți plăcuțele de răcire cu pad-uri termice ale plăcii de bază, fie că alegeți un model „3rd party”, o astfel de soluție este necesară. Totuși, dacă alegeți să îl folosiți fără, măcar instalați plăcuța din pachet, pentru că ajută la susținerea vitezelor înalte pe perioade mai lungi.

XPG GAMMIX S70 Blade cooling

S70 Blade se apropie extrem de mult de specificațiile recomandate de producător, la citire chiar depășind puțin datele oficiale. În cazul scrierii, acesta este în urmă cu aproximativ 200 MB/s, o discrepanță pe care am sesizat-o și în cazul altor SSD-uri similare. Țineți minte însă că vitezele din aceste teste sunt valabile doar pentru varianta de 2 TB. În general, modelele cu capacitate mai mică ating viteze mai mici, însă nu cu foarte mult. Dacă alegeți modelul cu 512 GB, așteptați-vă la o penalizare mai mare de performanță decât în cazul celui de 1 TB. Toate variantele ar trebui să fie destul de performante pentru o consolă PlayStation 5.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult